Cocktailkjole fra Rotate Birger Christensen
© Rotate Birger Christensen

Cocktailkjolen, du vil danse i hele natten

Det er tid til at lade pailletter, pufærmer og shine gøre en forskel på hverdag og fest, for 80'ernes festitem nummer et er tilbage

Silke, velour, taft, sløjfer, shine, glitter, lårkorte længder, et pufærme, draperinger, fjer, perler, swarowski og ekstra høje hæle. Cocktailkjolen i al sin pragt er tilbage.

Sæsonens udtalte fokus på 80’erne genopdager ud over powersuitet, trenchcoaten, silkeskjorten og alt-i-læder-looket også periodens karakteristiske festitem, hvis fornemmeste opgave – dengang som nu – er at trække en tydelig streg mellem hverdagen på kontoret og aftenscenen.

Skal du ud, så dress up, lyder det. Men på raffineret og sofistikeret vis: Skift jeans, T-shirt og høj-hæl-looket ud med en iøjnefaldende kjole, brug lidt ekstra kræfter på at sætte håret, og læg en aftenmakeup, skru op for dine accessories, og lad i det hele taget alt det, der runger lidt af normcore og hipsterkultur, blive i skabet.

Stort smil og guldlamé på Lauren Hutton, et af 80'ernes helt store stilikoner.

Bevidst overdrev

Selvom cocktailtendensen på sin vis er retro, er designernes take på kjolen moderne, forfriskende og en hyldest til tidens stærke kvinde.

Flere nye mærker, hvis centrale – måske endda eneste – fokus er kjoler, ser lige nu dagens lys: Rotate by Birger Christensen herhjemme og Magda Butrym, Allesandra Rich, The Vampire’s Wife, Réalisation Par, Halpern og Zimmermann i udlandet er alle mærker, der med deres kjoler hylder kvindelige former og dyrker ultrafeminine detaljer til et (bevidst) overdrev – kjoler, der booster din selvtillid og baner vej for festen.

Cocktailkjolens tilbagekomst kan ses som et symptom på, at vi igen har lyst til at være feminine og sexede, og der er også den helt tørre påstand, at vi for længe har savnet den gode, klassiske fest, der med martini i glassene og peanuts på bordet parkerer hverdagen for en stund, og hvor pailletter, sten og dyr parfume aldrig er for meget, men for fedt.