Cykelshorts og en oversize blazer
© Victor Jones

Derfor er cykelshorts tilbage i modebilledet

De stramme benklæder er igen i år en stor tendens, men hvorfor? Læs alt om cykelshortsenes rejse fra landevejen til Chanels catwalk.

Du har muligvis fortrængt synet, men jo, du har set dem, før de blev moderne. Ofte på midaldrende mænd, der er drønet forbi på fjerlette cykler. Men godt ført frem af Kardashian-familien har cykelshortsene i et par år været et af de vigtigste items over forår og sommer. Læs her, hvordan de stramme benklæder er gået fra at høre til på landevejen til at pryde alverdens catwalks.

Kanye Wests cykelshorts for Yeezy
© Yeezy

Cykelshorts er blevet et modefænomen

Der er ingen vej udenom. Fænomenet cykelshorts har de seneste par sæsoner fået en helt anden betydning og hører ikke kun til i Tour de France, men i lige så høj grad i din forårs- og sommergarderobe.

De tætsiddende shorts, vi mest af alt forbinder med cykelryttere og 90’er-outfits, har da også nogle umådeligt magtfulde ambassadører bag sig, nemlig The Kardashians. For hvis du de seneste år har fulgt bare et af medlemmerne af USA’s ukronede førstefamilie, har det ikke været svært at spotte de stramme Yeezy-shorts designet af Kim Kardashians mand Kanye West. Også stjerner som Bella Hadid har i et godt stykke tid sværget til de elastiske benklæder, der sender et signal om at have kurs mod træningscenteret. Og måske er det en af grundene til, at de sporty shorts har vundet indpas så langt fra cykelstien.

Det handler nemlig om at signalere, at man fører en sund livsstil, og at skellet mellem hverdag og fritid er lille. Mange løber til og fra arbejde eller går ud og spiser direkte efter yogatimen. Og selv hvis du hverken har sat eller reelt planlægger at sætte dine fødder i et fitnesscenter, er det helt legitimt, at du i dit outfit sender signal om, at du er på vej dertil.

Sammensmeltningen mellem mode og sport ses også i den generelle accept af sportstøj som hverdagstøj – og ikke mindst af sneakers som passende fodtøj til både arbejde og fest, hvor også vandreskoene har gjort dem selskab som et hverdagsitem, der signalerer aktiv livsstil.

Cykelshorts hos Maryam Nassir Zadeh
© Maryam Nassir Zadeh

Cykelshorts: Fra Prinsesse Diana og realitystjerner til catwalken

Det er dog langtfra første gang, de stramme shorts er en del af modebilledet. I 90’erne blev Prinsesse Diana ofte set i et sporty look bestående af en hættetrøje og et par cykelshorts. Og efter i et par år primært at have siddet på Kardashian-søstrenes velproportionerede bagdele gjorde cykelshortsene forrige sommer for alvor comeback i modeverdenen. Men selvfølgelig i en opdateret version, hvor shortsene ikke længere kun signalerer sport, men også udtrykker elegance.

Særligt var shortsene uundgåelige fra New York til Paris og Maryam Nassir Zadeh til Chanel i 2019, hvor modeller gik ned ad catwalken med små toppe og taljerede jakker tilsat de stramme benklæder. Og siden da har cykelshortsene floreret på diverse catwalks både herhjemme og internationalt.

Cykelshorts hos Chanel
© Chanel

Cykelshorts i Danmark

Da hedebølgen ramte herhjemme forrige sommer, var den danske modeverden ikke sen til at hoppe med på trenden. Stilikoner som Pernille Teisbæk viste, hvordan man ved at kombinere de stramme shorts med stiletter og blazere skaber et sofistikeret look, der på ingen måde rimer på spinning. Sidenhen har vi år efter år kunne se flere it-personligheder og modeikoner iklædt shortsene, og mon ikke den behagelige trend forbliver et modestatement?

Efterhånden som cykelshortsene er blevet en udbredt modetendens, behøver vi ikke engang tage ned til den nærmeste cykelhandler for at skaffe shortsene – de fås hos både de store modehuse og highstreet-butikkerne i et væld af former, farver og materialer.

Denne artikel blev første gang udgivet i marts 2019 og er sidenhen blevet opdateret og genudgivet.