De lavtaljede bukser tager revanche
© Anna Stokland

De lavtaljede bukser tager revanche

Tendensen opstod, fordi en bestemt designer ville fremvise “det mest erotiske sted på kroppen”. Nu er de tilbage – og flottere end nogensinde før

Hvis du er født i 80'erne eller 90'erne, kan du utvivlsomt huske de lavtaljede jeans. Måske tænker du tilbage på dem og smiler skævt, eller også er de omdrejningspunktet i dine værste mareridt. Uanset din holdning til den lavtaljede silhuet, er én ting sikker: de frygtede jeans er tilbage i modebilledet.

Designeren, der satte tonen

Det hele startede med Alexander McQueen, der i starten af 1990'erne løbende præsenterede lavtaljede bukser i flere kollektioner. Eksempelvis spankulerede Kate Moss i 1995 ned ad Alexander McQueens catwalk iklædt et par bukser, der var så lave, at de udstillede det øverste af supermodellens nøgne bagdel.

McQueens vovede design var med til at kickstarte den lavtaljede trend i gadebilledet, omend i en variation, der var knap så vovet som designerens AW95-kollektion. Dog var stjernerne på den røde løber ikke bange for at vove sig ud i buksesilhuetter, der var ligeså lavtaljede som McQueens modeller.

De lavtaljede jeans havde mange fans, heriblandt Paris Hilton, Christina Aguilera og Pink, der alle stolt viste deres hofteben og nederste del af lænden frem på den røde løber i begyndelsen af 00'erne.

“Den mest erotiske del af kroppen”

Hvis du har ejet et par lavtaljede jeans, så ved du, at de sidder bedst, når man står op. Der skal nemlig ikke megt til, før de lavtaljede jeans afslører øverste del af numsen.

Men ifølge de lavtaljede jeans' ophavsmand, Alexander McQueen, der også står bag looket herunder, er lænden det mest sexede sted på både mande- og kvindekroppen.

“Det drejede sig ikke om at vise numsen ... Jeg ville forlænge hele kroppen, ikke kun numsen. For mig er den del af kroppen – ikke så meget selve ballerne, men enden af rygraden – den mest erotiske del af en hvilken som helst krop, mand eller kvinde,” udtalte McQueen til avisen The Guardian i 1996.

Den lave talje i 2018

20 år er gået, siden de lavtaljede jeans dominerede modebilledet, og nu vender de frygteligt tilbage, sammen en række af årtiets øvrige trends. Både Alexander McQueen, Tom Ford og danske Ganni har vist forskellige bud på lavtaljede bukser, som desuden også er ved at overtage gadebilledet på ny.

© Anna Stokland / Alexander McQueen SS18

Hos McQueen er den lave talje blevet en tand mere anvendelig og klassisk i sit design, hvilket også er et look, som vi ser hos stilikonet Victoria Beckham, der omfavner den elegante lave talje.

Tom Ford præsenterede derimod et mere baggy look i denim, som efterlader et mere afslappet og boyfriend-inspireret udtryk, som står i kontrast til 00'ernes denim på den røde løber.

© Anna Stokland / Tom Ford SS18

Denne mere afslappede lave talje ser vi blandt andet på supermodellen Emily Ratajkowski, som bruger en løs silhuet til at skabe en maskulin kontrast til de feminine stilletter og den korte blondetop.

Nutidens fortolkninger af de lavtaljede jeans er som udgangspunkt tilpas klædelige til, at vi har tillid til modebranchens kollektive genindførsel af silhuetten. Men hvis du ikke har det ligesom os, er højtaljede bukserheldigvis stadig aktuelle.

ALT DET, DU IKKE MÅ GÅ GLIP AF