Den ikoniske frakke, der aldrig går af mode
Kvinder fra Lady Diana til Jennifer Lopez og Karlie Kloss har pakket sig ind i den tidløse frakke, som har en fremtrædende plads i modebilledet denne sæson
AfCamelfrakken dominerer i den grad efterårets catwalks, og intet modehus er mere synonymt med den end italienske Max Mara. Den ikoniske frakke markerer et vendepunkt i tiden og den måde, kvinder klæder sig på. Frakken gjorde 80’ernes powerkvinder klar til at indtage forretningsverdenen, og ja, den var i sin tid inspireret af herregarderoben, men i dag klæder alverdens mænd sig også i den klassiske kvindefrakke.

Skarpe, brede skuldre. Powersuits med stramme miniskirts og matchende figursyede jakker. Store øreringe. Og så en lang, elegant camelfrakke over skuldrene. I slutningen af 70’erne og start-80’erne klædte kvinder deres tonede kroppe på til at indtage foretningsverdenen.
“Man kan sige, at vores 101801-frakke legemliggør konceptet ‘power dressing’ i bare ét stykke tøj. Den markerer et vendepunkt i moden,” siger Max Maras kreative direktør, Ian Griffiths, om husets ikoniske camelfrakke i uld og cashmere, som blev designet i 1981 – og som ikke har ændret udseende siden.

Denne sæson er designerne enige om, at netop camelfrakken skal holde os vintervarme, og dengang i 80’erne bragede den også ind i modebilledet. Italienske Max Mara, der blev grundlagt i 1951, lavede dog allerede en camelfrakke tilbage i foråret 1957, hvor grundlæggeren Achille Maramottis mål var at designe herreinspireret tøj til stærke kvinder. Siden er det italienske hus fortsat med at lave forskellige versioner af frakkerne.
“Vi holder meget af at finde design fra tidligere kollektioner og forbedre dem år efter år, indtil vi finder frem til det, vi mener, er den helt perfekte version. Et design, hvor form, silhuet, materialer, finish og detaljer går op i en højere enhed. Når vi når dertil, bliver frakken et ikon, og vi ændrer den aldrig igen – ikke det mindste. Det gælder selvfølgelig 101801-frakken, men også andre klassikere som Manuela-frakken og vores nyeste ikon, The Teddy Bear Coat,” siger Ian Griffiths.

Hvor 101801-frakken er oversize, giver Manuela-frakken fra 1998 figur med sit bindebånd i samme materiale som resten af frakken. Den feminine frakke er fast inventar i Max Maras butikker i fire forskellige farver: camel, sort, rød og navyblå.

Ian Griffith designede The Teddy Bear Coat i 2013 med inspiration fra en række frakker fra 80’erne, som han fandt i husets arkiver. De oprindelige bamsejakker var lavet i langt plys, der blev fremstillet i tyske møller og egentlig var beregnet til at fore eksklusivt legetøj med, men under sin research fandt Griffiths ud af, at møllerne i dag er lukkede, og det meste knowhow omkring materialet er gået tabt. Max Maras nyeste, bamsebløde ikon er derfor fremstillet i en unik faux fur på en baggrund af silke.

“Camelfrakker er klassikere – og klassikere har været omdrejningspunktet i Max Maras filosofi i mange årtier. At designe klassikere handler om viden om – og ikke mindst respekt for – historien,” forklarer Ian Griffiths, der kalder det at designe en frakke det tætteste, man kommer på arkitektur.
En frakke er nemlig det hus, der skal beskytte og ruste dig mod verden, når du går ud i livet.
“Folk smider sjældent deres Max Mara-frakker ud, og vi ser unge kvinder, der går med camelfrakker, de har lånt af deres mor. Det understreger frakkernes ikoniske status,” siger han og tilføjer:
“Det er ironisk, at camelfrakken oprindeligt var et lån fra herregarderoben, for når jeg besøger verdens storbyer, ser jeg også mænd i vores ikoniske frakker. Ringen er sluttet.”
