Surfing: Sommerens trend 2019

Denne sportsgren dikterer sommerens helt store trend

Fra bøllehatte til tie-dye. Sommerens modebillede bærer i høj grad præg af en helt bestemt sport, der emmer af sol og strand

“Everybody’s gone surfin’,” sang Beach Boys tilbage i 1963, men fællesfalsetten kunne lige så godt omhandle denne sommer, hvor modehuse som Calvin Klein, Prada, Proenza Schouler, Etro og Sportmax rider på bølgen med tie-dye, stone wash, muslingeskaller, neopren, paisley-print og bøllehat.

Den inkarnerede Beverly Hills 90210-fan kan huske scenen, som var det i går, den første gang rullede over skærmen foran de mange teenagehjerter placeret i 90’ernes siddemøbel no.1, sækkestolen. Brandon Walsh, der med glat brystkasse, æblekinder og højt hår flyver hen over bølgerne på sit orange surfboard med pink palmer. Oppe igen på den (for L.A. forbløffende) øde strand går en kvindelig surfer iført neonfarvet batikbikini ham i møde. Solbrillerne er hurtige, det blonde hår afbleget af salt og sol, og kanten på den lille bikinitrusse sidder et godt stykke over hofterne. ‘Brandon’, hvisker hun sensuelt igen og igen, mens bølgerne slår ind mod hendes velmanicurerede, bare fødder. Men med de efterfølgende ord ‘wake up’ erstattes hun af tvillingesøsteren Brenda, og surfer-drømmen er skiftet ud med hverdag og skole for Hr. Walsh.

Denne sæson behøver vi heldigvis ikke blive vækket fra egne surferdrømme, for der er dømt surfin’ USA og Californication i modebilledet.

Sportsgren danner rammer for sommerens trends

Fire frække surferfyre fra verdens mest berømte postnummer.

© Getty Images

Surfere på catwalken

Da italienske Etro præsenterede deres forår/sommer-2019 kollektion i Milano sidste år, bestod castet ikke kun af modeller, men også af de to professionelle surfere Victoria Vergara og Maribel Koucke. Med store smil og skødesløst strandhår gik de to surfere ned ad catwalken iført sporty bikinier tilsat bohemelange kjoler og et surfboard under armen - i paisley-print, vel at mærke. Etro er ikke det eneste modehus, der har ladet sig inspirere af den både sporty og chill surferkultur. Hos Sportmax var modellerne iført våddragtslignende kjoler tilsat bare tæer, og hos Calvin Klein 205W39NYC dominerede tie-dye og tanktops med et billede af surferens værste fjende (måske lige bortset fra, når det er vindstille), nemlig hajen fra den ikoniske film Jaws. Med sin kombination af sport, boheme og optimisme er surf den perfekte sommerstil - og forholdsvis nem at hoppe med på, hvad enten du selv rider på bølgen eller foretrækker at kigge på inde fra strandkanten.

Sportsgren danner rammer for sommerens trends

Calvin Klein 205W39NYC

© Anna Stokland

Fra Hawaii til Californien til Vestjylland

Surfingens rødder menes at gå mere end 4000 år tilbage og stamme fra Peru, hvor peruvianerne brugte sivbåde formet som et surfbræt til at ride på bølgerne. Sportens nuværende form med et hårdt bræt menes at stamme fra Hawaii, hvor surfing var en stor del af samfundsstrukturen. De mest magtfulde øboer var dem, der også mestrede bølgen bedst. I 1800-tallet forbød missionærer på Hawaii sporten, da den blev set som frivol og ugudelig, og først i 1920 blev surfing officielt genoptaget på øen. Nogenlunde samtidig spredte sporten sig til Australien og USA, godt hjulpet på vej af udstationerede soldater på militærbaser i Stillehavet. I slutningen af 50’erne var surfere således ikke længere et sjældent syn i Californien, og op gennem 60’erne gik surfing fra at være undergrundskultur til at blive en mainstream-aktivitet, hvilket også blev afspejlet i musikken med Beach Boys som solbrune californiske bannerførere for sporten såvel som surfmoden. I dag er der nærmest surfere alle steder i verden, hvor der er bølger. Også herhjemme er surfing blevet en form for lokalsport i Klitmøller eller ‘Cold Hawaii’, som kyststrækningen ved Thy kaldes, og som hvert år tiltrækker surfere fra hele verden.

Sportsgren danner rammer for sommerens trends

Australske Elle 'the body' Macpherson tæmmer bølgerne.

© Getty Images

Det er dog ikke Vestjyllands barske vinde, som modehusene har kigget langt efter for inspiration til sæsonens trends, men i stedet den californiske sol. Ikke med stiletter og akrylnegle a la The Real Housewives of Beverly Hills, men med den der ‘jeg smed lige det her på’-vibe, som surfere udstråler. Og hvis der er noget, som nærmest alle designere og mærker går efter for tiden, er det idéen om ubesværet mode. Læg så oveni, at der nok ikke findes en stil, der rimer så meget på sommer som badetøj, bøllehat og våddragter, og du har forklaringen på sommerens store tendens.