
Her er modens største problem lige nu
Modebranchen har en alvorlig udfordring – og modemagasinerne er en del af den. Heldigvis er der ved at ske ændringer i magtens maskinrum
Af — 23. februar 2020De sidste år er status quo, hvad angår diversitet i modebranchen, for alvor blevet udfordret. Branchen er blevet tvunget til at undersøge egen praksis, og døre til nye stemmer er blevet åbnet. Eller måske snarere sparket ind. For det er i højere grad undergrunden og aktivisterne end modebranchen selv, der har skabt det mere forskelligartede menneskebillede, som er helt afgørende, hvis modehuse og medier i dag skal brænde igennem hos forbrugerne. Heldigvis er der ved at ske ændringer i magtens maskinrum.
Tid til forandring
Der er ingen tvivl om, at modebranchen befinder sig i mangfoldighedens og forandringens tid.
Med de sociale mediers indtog er flere stemmer, kroppe, seksualiteter, religioner og nationaliteter begyndt at påvirke opfattelsen af, hvad mode er, og hvem der har lov til at iklæde sig den. Plussize modeller som Ashley Graham og Paloma Elsesser pryder ofte forsider på Vogue og andre internationale modemagasiner, det samme gør Halima Aden, der, siden hun i 2016 skabte overskrifter ved at være den første hijab-klædte deltager ved skønhedskonkurrencen Miss Minnesota, er blevet en verdenskendt topmodel, som ofte optræder i internationale modekampagner og på magasinforsider – i maj sidste år som den første model iført burkini på Sports Illustrated.
Også i modehusene er der sket forandringer. Designere som Olivier Rousteing og Virgil Abloh er hos Balmain og Louis Vuitton blevet lukket ind i rum, der engang syntes lukkede for ikke-hvide designere. Da Edward Enninful, der som barn emigrerede med sin familie fra Ghana til London, i 2018 satte sig på chefredaktørposten hos britisk Vogue, hvis redaktion tidligere er blevet kritiseret af blandt andre Naomi Campbell for kun at bestå af hvide ansatte, introducerede han samtidig et netværk af gæsteredaktører og bidragydere som forfatteren Salman Rushdie og hertuginden Meghan Markle.
De repræsenterer en anden mangfoldighed, end man før har set i det ærkebritiske modemagasin.
Fra shitstorm til diversitetsdirektør
Gucci udpegede sidste sommer Renée Tirado til den nyoprettede stilling Global Head of Diversity, Equity, and Inclusion. Det italienske modehus’ intensiverede fokus på diversitet og inklusion kom i kølvandet på, at de og flere andre modehuse var havnet i regulære shitstorms i løbet af foråret. Især racismeanklagerne mod Dolce & Gabbana, der førte til aflysning af mærkets show i Shanghai, og blackface-anklagerne, der ramte både Prada og Gucci, satte for alvor fokus på de – også økonomiske – konsekvenser ved ikke at tage forbrugernes krav om repræsentation og inklusion alvorligt.
Det kalder på selvransagelse, ikke kun i modelcastet, men helt ind i modemagtens maskinrum.
“Grunden til, at der hele tiden opstår de her shitstorms, er, at der stadig florerer racistiske konnotationer og sexistiske samt nedværdigende udtryk, som de måske slet ikke er bevidste om. Derfor er der nødt til at sidde flere rundt om bordet, der med forskellige udgangspunkter tænker over det budskab, de sender ud. Når det gælder modehuse såvel som medier, mangler vi stadig for alvor at se, at diversitet er en måde at tænke på folk på frem for blot en tendens. Vi skal ikke mange måneder tilbage, før vi finder et grelt eksempel på det med Elle Germany,” siger Moussa Mchangama og henviser til den shitstorm, det tyske magasin i november bragte sig selv i.
Ikke alene brugte magasinet en hvid model på forsiden af et nummer med rubrikken Back to Black, hvor de med en artikel med den ditto poblematiske artikelrubrik Black is Back indikerede, at det at være mørk er en trend, de misidentificerede også modellen Naomi Chin Wing med modellen Janaye Furman.
“Jeg tror ikke, at den etablerede modebranche helt forstår, hvor skelsættende anderledes de skal handle, hvis de oprigtigt skal tænke diversitet. Og det gælder hele vejen rundt: Man kan for eksempel ikke bruge en plussize model, hvis man samtidig kommer med racistiske budskaber. Det kræver et ret markant skifte, som jeg håber og tror, vi kommer til at se meget mere til,” siger Moussa Mchangama.
Noget tyder på, at vi er i gang. Som reaktion på blackface-sagen søsatte Gucci en række tiltag for at styrke deres multikulturelle fokus. Ud over at ansætte en ansvarlig for diversitet og inklusion, et eksempel, Chanel kort efter fulgte med Fiona Pargeter som Global Head of Diversity and Inclusion, oprettede de også et Changemakers Programme, der igennem en fond støtter nonprofitorganisationer samt et scholarship-program, som støtter universitetsstuderende minoriteter. Samtidig får husets ansatte øremærket fire arbejdsdage om året til at lave frivilligt arbejde.