
Fra dårlig samvittighed til reel værdi: Har din brug af mobilen også ændret sig under coronatiden?
Efter i mange år at have snakket om digital detox og fordummende skærmforbrug har vi nærmest fra den ene dag til den anden erfaret, at tidens teknologi ikke bare muliggør meget arbejde, men også en form for socialt samvær på distance. Live koncerter, madklubber, fredagsbarer og jobsamtaler, der er ikke det, der ikke kan klares på Instagramvideo og Zoom, og det har fået Costumes journalist til at tænke over, om vi kan lære noget af vores kommunikation under coronatiden?
Af — 09. maj 2020Mandagen efter, at Mette Frederiksen lukkede Danmark ned under det berømte pressemøde, tonede den ugentlige rapport om skærmtid frem på min telefon. Det gør den i og for sig hver mandag, ofte uden jeg overhovedet noterer tallet, men det skal jeg love for, at gjorde denne morgen.
“Dit skærmforbrug er steget med 110 procent, på 3,5 time” oplyste Apple mig venligt om. Ikke siden, at jeg opdagede Love is Blind og på få dage så samtlige afsnit på min telefon, fordi min kæreste ikke ville se med på den fælles Chromecast, har mit skærmforbug lydt sådan. Og der havde altså ikke været nogen Messica, jeg bare måtte binge under dynen den her gang ...
Hvad pokker har jeg lavet på telefonen så længe, tænkte jeg, og gik resolut ind og slettede min Instagram-app. Det har jeg gjort før, når jeg synes, at der er gået lidt for meget meningsløs tid på scrolling af mere eller mindre fremmedes udstillingsvinduer. Denne gang installerede jeg dog allerede app’en efter to dage. For efter ikke at have set andet end mit hjems fire vægge og dets beboere, lokkede tanken om at følge med i, hvad alle ’de andre’ gjorde i denne nye virkelighed gevaldigt. Og størstedelen af det, der mødte mig efter to dages frivilligt Instagram-eksil, var ikke de vanlige outfits- og restaurantbesøgsbilleder, men refleksioner, dokumentering og opfordringer, der gik på den fælles situation, vi alle står i.
En ventil i vanviddet
Nathalie Larsen forklarer, at de sociale mediers nye status skyldes, at mange har brug for at sætte ord og billeder på de store forandringer, vi alle oplever i vores dagligdag:
“Folk har mere end nogensinde før brug for at lette ventilen og få luft for tanker og følelser omkring den situation, vi står i. Det er nemt på sociale medier, hvor vi kan udkomme øjeblikkelig med refleksioner, ord, billeder og videoer, og hvor vi også kan få vi en hurtig reaktion fra andre. Det skaber en værdifuld følelse af mening, fordi vi bliver set og hørt. Vi kan ikke stoppe corona, men måske kan vi inspirere eller oplyse andre og dermed gøre tiden tålelig for os selv,” siger hun.
Da jeg efter de to døgns detox igen scrollede henover mit Instagramfeed, vidnede det både om den fælles situation, men også om de mange forskellige udfordringer, folk står i. Nogle mister jobs, andre har sygdomme, der gør dem bange, nogle er ved at gå fra kæresten, andre får angstanfald, mens nogle oplever krisen som en kærkommen pause fra hamsterhjulet. De sociale medier vidner også om, hvor forskellig den nye virkelighed opleves alt efter, om lockdown betyder pludselig ensomhed og ‘hudsult’, som for mange af mine single venner, eller pludselig konstant samvær med børn og kæreste, som for undertegnede. Jeg skal være ærlig at indrømme, at jeg uden de sociale medier godt kunne have glemt, at det ikke er den konstante lyd af Gurli Gris, men den konstante baggrundkulisse af stilhed, som nogle i øjeblikket tumler med. Jeg bliver her både mindet om at ringe til de venner og familiemedlemmer, der bor alene, og føle mig ok, når jeg ser billeder eller læser om andre, der også oplever momentvis kaos ved kombinationen af hjemmearbejde og børnepasning.
“De sociale medier er bogstaveligt talt blevet vores vindue til virkeligheden. Platformene har alle dage givet os adgang til andre menneskers liv og muligheden for at finde ligesindede med samme interesser og holdninger. Men tiden understreger den funktion, fordi den fysiske nærhed ikke er et reelt alternativ til at like og scrolle.” siger Nathalie Lasen.