Modehusene bruger denne farve som wow-effekt
Denne sæson domineres af den sejeste farve, der har symboliseret vidt forskellige ting i årenes løb
AfBarbie og bubble gum ... og bryster. Pink er den sejeste farve, der med sin ikke helt ukomplicerede historie har fundet vej ned ad sæsonens catwalks.

Louisa May Alcotts klassiker Little Woman, netop genindspillet med Greta Gerwig i instruktørstolen og blandt andre Timothée Chalamet og Emma Watson i hovedrollerne, er oprindeligt fra 1868. I bogen binder Amy March henholdsvis en blå og en pink snor omkring benene på to babyer, sådan at man kan kende forskel på dem ‘in the French fashion’ – de historiske referencer henviser til 1800-tallets Paris, hvor man bandt en pink snor i pigers dåbskjoler og en blå i drenges. Denne passage krediteres ofte for at være et af de første steder i litteraturen, hvor lyserød bliver brugt som kønsmarkør. Man skal dog huske, at flere århundreder før, i den elizabethanske tidsalder, var pink lige så ofte forbeholdt den mandlige garderobe, særligt royale og aristokratiet, som et symbol på velstand – tænk Shakespeare og flamboyant elegance. Men på et eller andet tidspunkt, måske med Louisa May Alcott, accepterede den brede befolkning farven som et symbol på det kvindelige køn, noget nuttet og måske lidt uskyldigt.
Siden er der mange kultfænomener, som har været med til at cementere den opfattelse. Barbie er måske den mest pink dame, der findes. Lige siden hendes indtog på markedet i 1959 har hun haft to signaturer: et forskruet kropsideal og den lyserøde farve. Hendes logo er lyserødt, hendes bil er lyserød, enorme mængder af hendes tøj er lyserødt.

Ren Poesi
‘Now that is pure poetry’, siger Carrie Bradshaw til sin russer og viser ham en hot pink Oscar de la Renta-cocktailkjole med sort bælte i sæson 6 af Sex and the City, et look, som ikke er helt uligt det, Alexander McQueen sendte ned ad catwalken i en mere voluminøs version tidligere i år. Men snarere end at lade farven dominere hele kollektioner tyder meget på, at de store modehuse denne sæson anvender pink som et enkelt farvepop, der giver det lille ekstra – eller som en showstoppende wow-effekt blandt mange mørke farver.

Hos Givenchy har Claire Waight Keller brugt farven på en skjortekrave hist, en taske her og som baggrund for sine mønstrede silkekjoler. Den samme tendens sås på flere af de intet mindre end 109 look, Demna Gvasalia præsenterede for Balenciaga, hvor lodne hot pink clutches, sylespidse pumps, prikkede tote bags og en helt vidunderlig, gulvlang dynejakke var med til at gøre det lange show alt andet end kedeligt. Og er der én, man altid kan regne med er en lille smule over the top, er det Donatella Versace, som denne sæson er en flittig bruger af pink som en del af en større neonfarvet palet – pink pelskraver, pink strømpebukser, pink håndtasker.

Pink Ladies
Der hersker ingen tvivl om, at en af popkulturens bedst kendte kvindelige fællesskaber er de ikoniske Pink Ladies fra kultfilmen Grease – både den originale fra 1978, hvor Stockard Channings Rizzo fører an, og den knap så kendte 2’er fra 1982, hvor Michelle Pfeiffer leder de lyserøde jakker i sin gennembrudsrolle som Stephanie Zinone. Og selvom Greases Pink Ladies unægteligt går op i deres udseende og klassens seje drenge, T-Birds, så er de defineret af så meget mere end læbestift og mændene, de omgås: Der er masser af selvstændighed i de lyserøde damers klub, og her repræsenterer farven cool faktor og girl power hele vejen.

Farvel til 'pink for piger'
Og den lyserøde farve fortsætter i mange sammenhænge med at signalere styrke: brystcancer-sløjfen markerer blandt andet med sin pink farve, at den, der bærer den, er en overlever og en fighter. Da Hillary Clinton i 2014 var på forsiden af People Magazine og luftede tanken om at stille op som præsidentkandidat, var det iført en pink blazer. Og der findes et utal af eksempler på kvinder, der bruger pink som et power statement. Sangerinden Pink! har en ekstremt succesfuld karriere som bevis for, at man sagtens kan bruge farven som symbol på gennemslagskraft fremfor noget nuttet og skrøbeligt. I dag er vi faktisk – og heldigvis – igen ude over, at pink kun er en farve forbundet med det kvindelige køn og kvindelige egenskaber – det har designgenier som Guccis Alessandro Michele og stjerner som Harry Styles, Billy Porter, Jonathan van Ness og Jared Leto sørget for. Og meget tyder på, at fremtidens generationer er meget mere moderne og rummelige og ligeglade med mærkelige, stereotype kasser som ‘køn’ og ‘pink er for piger’. Hurra for det.
