Bodystocking
© Anna Stokland

Sæsonens key item rimer på både sex og sport

Fra Jane Fonda i 80'erne og Helena Christensen i 90'erne til 2019's Saks Potts. Sommerens vigtigste style kan lidt af det hele

Minimalistisk elegance, sporty spandex, pufærmer, rullekraver, spaghettistropper, dybe udskæringer, velour eller skrigende neon. Der er nærmest ingen grænser for udseendet på sæsonens bodystockinger, der har både en fransk cirkusartist og Jane Fonda at takke for deres popularitet.

Umiddelbart er der ikke mange lighedstegn mellem den nyeste kollektion fra det franske modehus Maison Margiela og danske Saks Potts. Mens elegant silke, enkle linjer og farverne sort, hvid og beige har skabt fornyet fokus på Maison Margiela, er det kombinationen af glimmer, neonfarver, nylon og pels, der har intensiveret opmærksomheden på den danske designerduo.

Men faktisk har de to mærker en fællesnævner: begejstringen for bodystockingen. Maison Margielas klassiske nudefarvede balletbodystocking passer perfekt som underdel i lag-på-lag-tendensen, Saks Potts’ mønstrede badedragt til athleisure-tendensen. Andre modehuse stemmer også i. Jil Sanders enkle dragter med tynde spaghettistropper leder tankerne direkte hen på 90’er-minimalisme, og Saint Laurents one-shoulder glimmer-bodystocking på 80’ernes dansescene.

Bodystockingen kan lidt af det hele, og takket være sin historie og pasform rimer den på både sex og sport.

Bodystocking
© Getty Images

Svævende start

I Frankrig i 1838 kom Jules Léotard til verden. Med en far, der drev en lokal swimmingpool i Toulouse, begyndte den lille dreng fra en tidlig alder at øve sig i gymnastiske spring hen over vand. Hans udstyr og øvelser blev mere og mere avancerede, og 12. november 1859 blev Léotard den første person, der udførte en flyvende trapezøvelse, da han svingede sig hen over tre barer i Cirque d’Hiver. Léotard blev verdenskendt, og musikeren George Leybourne skrev en sang om ham med titlen The Daring Young Man on the Flying Trapeze.

Men den flyvende akrobat gjorde mere end at opfinde trapezen. Til sin farefulde optræden udviklede den unge franskmand en dragt, der sad så strømlinet på kroppen, at gymnasten var sikret både komfort og opmærksomhed fra det kvindelige publikum. Dragten, der blev navngivet leotard efter sin skaber, vakte også stor begejstring hos akrobater, dansere og andre gymnaster, og således – højt hævet over jorden i et fransk cirkus – blev bodystockingen født.

Bodystocking
© Getty Images

Jane Fonda som balderfører

I mange år var bodystockingen primært at finde hos sportsudøvere, og især hos balletdansere er de en fast del af garderoben, da dragten ikke skaber friktion. I 1965 blev bodystockingen lanceret af Warner Corset Company i USA som feminint og sexet undertøj, og i 70’erne gav nye materialer som spandex og nylon bodystockingen mere behagelige anvendelsesmuligheder. Det opdagede skuespilleren Jane Fonda, der op gennem 80’erne forsøgte at få millioner af amerikanere i bedre form med tv-træningsprogrammet The Jane Fonda Workout. Her var Fondas faste outfit en bodystocking over et par leggings – gerne i skrigende neonfarver og med et bælte i taljen. En kombination, der blev yderst populær i 80’ernes modebillede, hvor sportstendensen med benvarmere og cykelshorts var på sit højeste. Og nu er bodystockingen altså tilbage, og er du frisk, kan du jo kombinere den med sæsonens sporty cykelshorts – helt a la 80’ernes Fonda.