Trendrapport: Praktisk er det nye sort

Stella McCartney, Miu Miu og Dior slår et slag for en ny tendens, hvor den praktiske stil er i fokus

Safari: Trend i 2017 © Anna Stokland
1 / 3

Kakigrønne toner, luftige skjorter sat ned i brede bukser, smalle taljer, posede kassebukser, hør og brede skuldre. Safarilooket er for alvor tilbage hos blandt andre Stella McCartney, Balmain, Kenzo, Burberry, Bottega Veneta, Dior, Givenchy, Loewe, Marni og Miu Miu, og lægger op til en tur ud på Afrikas støvede savanne.

Safarijakken er det mest kendte item fra den praktiske stil, og dens oprindelse går formentlig tilbage til midten af det 19. århundrede. Jakken menes at være udsprunget af den britiske militæruniform i troperne, hvor den havde mindst to, men ofte ere lommer og var en praktisk foranstaltning for kolonister, soldater og storvildtjægere i Afrika.

Safaritøjet blev normalt lavet af bomuld eller poplin i dæmpede farver som beige, brun, kaki og grøn, der tillod eventyrerne at blive ét med deres omgivelser. I begyndelsen af 1900-tallet tog safarijakken turen fra savannen til betonjunglen, da kendte mænd som præsident Theodore Roosevelt og forfatteren Ernest Hemingway foretrak at iklæde sig de kakifarvede gevandter. Safaritøjet rejste også østpå, hvor det blev den mest almindelige påklædning blandt forretningsmænd i Indiens byer. Eksempelvis fortalte den indiske minister S.M.I. Aseer i 1983 til magasinet India Today, at han havde mere end 25 safarijakkesæt i sit klædeskab.

Safari: Trend i 2017 © Anna Stokland
2 / 3

Fra safari til catwalk

I lang tid hørte safaritøjet primært til i de privilegerede og eventyrlystne mænds garderober, men i slutningen af 60’erne vandt stilen for alvor udbredelse i kvindemoden, da Yves Saint Laurent designede en safarijakke ved navn Saharienne, der k alle kvinder til at kigge længselsfuldt mod Afrika. Aldrig havde de hvide kolonialisters yndede beklædningsgenstand set så sexet ud som på kampagnebilledet fra 1968, hvor den langbenede modelVeruschka von Lehndorff poserer iført den ikoniske Saint Laurent- jakke med stramme snørebånd, dyb udskæring og smal talje. Ved at give jakken et feminint twist bragte den franske modeskaber safarijakken ind i haute couture og sørgede for, at safaristilen lige siden har spillet en langt større rolle i tøjmoden, end den nogensinde har gjort på savannen.

Op gennem 70’erne og 80’erne dominerede safaristilen i både modebilledet og populærkulturen. Mange blev inspireret af præriestilen fra tv-serien Dallas og ikke mindst de smukke safariout ts og storladne scener i lmen Out of Africa fra 1985, hvor Meryl Streep spiller Karen Blixen, og Robert Redford hendes elskede Denys Finch Hatton. Filmen skabte efterfølgende en bølge af mere eller mindre klædelig safarimode, der toppede i slutningen af 80’erne for igen nærmest at forsvinde i 90’erne og 00’erne.

Safari: Trend i 2017
3 / 3

Få stilen

Trenchcoat, Burberry hos Farfetch.com ca. 5.565 kr. // Bukser, H&M 299 kr. // Bælte, Asos 205 kr. // Blazer, Zara 549 kr.

Tip! Gør safarilooket klar til 2017 ved at binde et bredt læderbælte i livet på en neutral jakke i hør.

Mere om Tendens? Få Costumes nyhedsbrev