© Getty Images

Virginie Viard: Mød kvinden, der har taget roret hos Chanel

For første gang siden Coco Chanel grundlagde modehuset er det en kvinde, der står i spidsen for Chanel. Kom på fornavn med kvinden, der giver Karl Lagerfelds drømme liv

  1. februar døde Karl Lagerfeld. Virginie Viard, der gennem mere end tredive år har været bindeleddet mellem Lagerfeld og resten af Chanel, overtager efter ham hos det franske modehus.

En kvinde, der har holdt sig i baggrunden, men som Lagerfeld kaldte den vigtigste person “ikke bare for mig, men for atelieret, for alting” – og som den legendariske designer selv præsenterede verden for, da han i januar sendte hende ud på catwalken som sin stedfortræder.

Da Chanels haute couture spring 2019-show i januar var slut, var det ikke designeren bag tøjet, der trådte frem og tog imod publikums klapsalver. Karl Lagerfeld var for træt. I stedet sendte han sin højre hånd (og faktisk også venstre ifølge den legendariske designer selv), Virginie Viard.

Og selvom hun egentlig hader opmærksomheden, gik hun med sæsonens sølvglimtende brud, modellen Vittoria Ceretti, i hånden ud på den sandbeklædte catwalk. Virginie Viard selv var i sort og emmede med sin rockede, skulderlange frisure og sorte kohl af en karakteristisk og très français ro og coolness.

Det var det sidste Chanel-show, Karl Lagerfeld overlevede. 19. februar i år døde han. Samme dag som nyheden om den legendariske designers død nåede alverdens medier, offentliggjorde den franske institution af et modehus, at sortklædte Virginie Viard overtager efter Lagerfeld som ansvarlig for Chanels kollektioner. Viard har indtil nu fungeret som direktør for modehusets kreative studio, mens hendes nye titel er artistic director of fashion collections.

Viard deler dermed det kreative ansvar for Chanel med en anden sværvægter i huset, Eric Pfunder, der nu er ansvarlig for husets visuelle identitet. På den måde vil det legendariske modehus ifølge en pressemeddelelse sikre, at arven efter Coco Chanel og Karl Lagerfeld lever videre.

I et par sæsoner har Karl Lagerfeld delt spotlyset med sin trofaste ven og samarbejdspartner Virginie Viard.

© Getty Images

Viards nye rolle markerer, for første gang siden Coco Chanel i 1910 grundlagde huset, at
en kvinde står i spidsen for Chanel. Men selvom spekulationerne om, hvem der skulle
overtage fra Lagerfeld, de seneste år har været mange, er valget af Viard også en selvfølgelighed. Hun og Karl Lagerfeld har været tæt forbundne i mere end 30 år.

“Virginie er den vigtigste person. Ikke bare for mig, men for atelieret, for alting. Hun er min højre arm, og når vi ikke ses, snakker vi konstant i telefon sammen,” sagde Karl Lagerfeld i Netflix-dokumentaren 7 Days Out fra 2018.

Fra Lagerfeld til Virginie til virkelighed

Virginie Viard voksede op i Lyon i Frankrig, hvor hun var den ældste i en søskendeflok på fem. Mange i hendes familie var modeinteresserede – hendes mormor og morfar var silkeforhandlere – men egentlig ikke Virginie Viard. Hun ville lave teaterkostumer og arbejdede som ung som kostumedesigner på teater og film. Lige indtil hun mødte en vis designer af tysk afstamning. Fire år efter at Karl Lagerfeld i 1983 blev chefdesigner for Chanel, anbefalede en fælles ven af Lagerfeld og familien Viard, at designeren tilbød Virginie en praktikantstilling.

Hun blev praktikant i kunsthåndværkerhuset Lesage, der sirligt nørkler alle Chanels broderier, og hurtigt blev den talentfulde franskmand hovedansvarlig for husets broderi. I 1992 fulgte Virginie Viard Karl Lagerfeld til Chloé, hvor hun blandt andet sideløbende lavede kostumer til Krzysztof Kieslowskis ikoniske film Bleu og Blanc.

“Jeg lagde ikke så meget mærke til skiftet til Chloé. Jeg arbejdede jo bare stadigvæk sammen med Karl,” har Virginie Viard sagt til Crash Magazine.

Sammen vendte de tilbage til Chanel i 1997, og for Viards vedkommende var det nu som koordinator af husets haute couture. I 2000 fik hun samme ansvar for ready to wear. Hun var mellemleddet mellem Karl Lagerfeld – hans drømme, design og tanker flød gennem Viard og ud i virkeligheden – og til de hundredevis af andre ansatte, der er involverede i arbejdet med Chanel-husets otte årlige kollektioner. Karl Lagerfeld lavede en af sine berømte farvelagte, håndtegnede skitser, Virginie Viard sørgede for, at den blev til et stykke fysisk tøj.

“Jeg koordinerer de forskellige teams, er bindeleddet til leverandører og vælger materialer. Og så laver jeg selvfølgelig fittings sammen med Karl. Så snart jeg modtager hans skitser, går processen i gang. Jeg prøver på at please ham, men jeg kan også godt lide at overraske ham,” fortalte Viard til The Telegraph i 2017.

I dokumentaren 7 Days Out er det tydeligt, hvordan Virginie nærmest lydløst bevæger sig ind og ud af de forskellige processer med at skabe en Chanel-kollektion. Altid lidt i baggrunden. Altid lige der til at tage Lagerfelds hånd – og få arbejdet gjort.

Intet hierarki

Virginie Viard har også holdt sig lidt i baggrunden, når det gælder at give interviews, og hendes profil på Instagram vidner ligeledes om, at opmærksomhed ikke er det, hun forfølger mest. Profilen har frem til Viards forfremmelse været lukket for offentligheden. Og selvom hendes nye rolle placerer hende i spotlyset på en anden måde end tidligere, er der ikke meget, der tyder på, at det får den diskrete designer til at puste sig op, når hun for fremtiden bevæger sig gennem gangene i Chanels fire atelierer i Paris.

I januar gav Karl Lagerfeld Virginie Viard sin velsignelse, da han sendte hende alene ud på catwalken som sin stedfortræder.

© Getty Images

“Man kan ikke mærke noget hierarki i vores studio. Selvom de forskellige teams selvfølgelig er afhængige af mig. Der er aldrig nogen konflikter,” har hun sagt og afviser også, at mennesket Karl Lagerfeld var lig med den lettere frygtindgydende designer Karl Lagerfeld, der i offentligheden har holdt verden på afstand bag sorte solbriller, tætsiddende sort tøj og lige så sorte læderhandsker.

“Jeg har altid haft et meget naturligt forhold til ham. Han er meget sjov. Meget tiltalende. Lige nu er hans bedste veninde hans kat, Choupette. Han sender mig billeder af hende hvert femte minut. Jeg kunne sagtens være sammen med Karl hele tiden,” har Viard sagt til Le Temps om deres relation, som hun dog betegnede som en arbejdsrelation.

Og så alligevel ikke. Det var snarere en passion, rettede Viard sig selv. De to arbejdede hele tiden – til klokken 21.30 om aftenen og lidt i weekenderne.

Dog ikke om natten som i mange andre store modehuse, for Virginie Viard bryder sig ikke om at arbejde under pres. Derfor begynder hun også gerne på en ny kollektion, så snart den forrige er sendt ud på Chanels altid imponerende catwalk. Men selvom hendes arbejdsliv stjæler meget af hendes tid, er det ikke i modens verden, hun finder sin inspiration.

“Jeg er ret nysgerrig. Jeg holder øje med mode, men det er ikke det, der inspirerer mig. Jeg har en sekstenårig søn, som virkelig inspirerer mig – for eksempel elsker jeg at se ham lave lektier – det hjælper mig med at glemme alt andet. Jeg kan også godt lide at læse. Det, og så musik, er det, jeg bedst kan lide. Musik påvirker mig meget. Det hjælper mig med at lade op,” sagde Virginie Viard, hvis kæreste er musikeren og komponisten Jean-Marc Fyot, til Crash Magazine i 2011.

At hun havde ganske særlig værdi i Karl Lagerfelds liv, gik for alvor op for Virginie Viard i 1989. Her bad han hende tage med til begravelsen af Jacques de Bascher – manden, nogle kalder Lagerfelds største kærlighed.

“Der forstod jeg, at jeg var blandt dem, der betød noget for ham,” sagde hun til W Magazine i 2012, hvor magasinet havde fem af Lagerfelds kvindelige samarbejdspartnere og muser på forsiden.

Virginie Viard var en af dem, og i den tilhørende artikel beskriver journalisten, hvordan Viard under interviewet i Chanels atelier fik tårer i øjnene, da hun kom til at tænke på en tid for dengang 10 år siden, hvor hendes bedstemor lå for døden. Karl Lagerfeld bemærkede da sin venindes sorg og nærmede sig hende:

“Du ved,” sagde han, “en dag vil du heller ikke have mig længere.”

Som en af de få tiltalte Virginie Viard Karl Lagerfeld ‘tu’, det franske ord for ‘du’. De fleste andre sagde ‘vous’, ‘De’. Her er hun fotograferet med sin karakteristiske sorte kohl om øjnene af Karl Lagerfeld selv.

© Karl Lagerfeld / Getty Images

Virginie Viard – blå bog

  • Født 1962 i Lyon i Frankrig.
  • Blev første gang en del af Chanel i 1987 – som praktikant hos huset Lesage, der laver Chanels broderier. I 1992 fulgte hun Karl Lagerfeld til Chloé, og sammen vendte de tilbage til Chanel i 1997, hvor Viard blev koordinator for husets haute couture. I 2000 fik hun samme ansvar for Chanels ready to wear.
  • Bor i Paris sammen med sin kæreste Jean-Marc Fyot, der er musiker og komponist. Sammen har de sønnen Robinson Fyot, der er i begyndelsen af 20’erne – han gik i øvrigt show for Chanel i 2014 i Singapore iført en blondeblazer.