10 tips til sikker netshopping

Costume guider dig til, hvordan du trygt kan shoppe på nettet

Er du på udkig efter en brugt model? Så er der lige et par detaljer, du skal være opmærksom på.

Er du på udkig efter en brugt model? Så er der lige et par detaljer, du skal være opmærksom på.

Du kender sikkert allerede netbutikker som Topshop.com, Stylepaste.com og Net-a-porter.com. Men hvad hvis du finder drømmeskoene i en netbutik, du ikke kender på forhånd? Kan du shoppe trygt i den ukendte netbutik? Costume har listet ti gode råd, der øger din sikkerhed, når du shopper på nettet.

1. Undgå at købe kopivarer
Trendsales.dk giver dig et par fif til at afsløre kopitasken. Vær generelt opmærksom på, at kopitasker ofte har lidt anderledes dimensioner, lidt længere hanke og forkert placering af logoer. Er du på udkig efter en Mulberry-taske, bør du vide, at træ-logoet altid vender den rigtige vej på nitterne, og lynlåsen går altid fra venstre mod højre. Skal du investere i en Louis Vuitton, så tjek, at taskens mønster er ens på begge sider, og at syningerne er symmetriske. Og husk, at logoer på en Louis Vuitton-taske er aldrig skåret over.
De fleste fashionistaer drømmer om en klassisk Chanel-taske, men køber du den brugt, så vær opmærksom på, at syninger og sting skal være helt fejlfri og symmetriske. På ægte Chanel-tasker er skindsnoren inde i guldkæden syet, så man ikke kan se kanterne af skindet. En anden eftertragtet kavaler er Balenciaga-tasken. Her skal du holde øje med detaljer som håndtag og lædervedhæng, der ofte afviger i størrelse og farve, ligesom metaldelene på vedhængende typisk er en anden type på kopierne. Har du planer om at købe en taske gennem en uautoriseret forhandler, så er det fornuftigt at bruge lidt tid på research. Der findes mange gode guides og vejledninger på nettet.

2. Førstehåndsindtrykket
Hvem gemmer sig bag facaden? Tjek altid netbutikken, inden du begynder at shoppe løs. Klik forbi hjemmesiden Trustpilot.dk, hvor du kan finde brugeranmeldelser, medieomtale og eventuelle afgørelser i Forbrugerklagenævnet over de fleste webshops i både ind- og udland. Er butikkens navn, fysiske adresse, mailadresse og telefonnummer synligt på hjemmesiden, er det et skridt i den rigtige retning.

3. Få styr på købsbetingelserne
Det er så ærgerligt at hænge på et dyrt fejlkøb, så læs altid netbutikkens købsbetingelser godt igennem. Det er vigtigt at kende forsendelsesproceduren og dine returrettigheder. Tjek altid leveringsomkostninger, moms og gebyrer, så du ikke er i tvivl om den endelig pris.

Kjole fra T-bags til ca. 1.700 kr. hos Net-a-porter.com

Kjole fra T-bags til ca. 1.700 kr. hos Net-a-porter.com

© Net-a-porter.com

Kjole fra T-bags til ca. 1.700 kr. hos Net-a-porter.com

4. Når du shopper i en udenlandsk webshop
Finder du den perfekte kjole i en udenlandsk webshop, skal du være opmærksom på dansk moms, told og andre afgifter. Reglerne varierer alt efter, hvilket land der er tale om. Tjek reglerne på Skat.dk.

5. Læs hele produktbeskrivelsen
Læs hele produktbeskrivelsen, og spørg netbutikken, hvis du har brug for flere informationer. Oplysninger som eksempelvis pris, mål, materiale og pasform skal give dig et klart billede af varen. Vær opmærksom på, at størrelsen kan variere fra mærke til mærke, så hiv målebåndet frem, inden du trykker på køb.

6. Vær sparsom med personlige oplysninger
Udlever aldrig flere personlige oplysninger end højst nødvendigt. Skal du svare på spørgsmål, der ingen relevans har for dit køb, så tjek netbutikkens persondatapolitik, eller overvej, om du vil handle et andet sted. Butikken har pligt til at informere om, hvilke oplysninger der registreres, og hvad de skal bruges til.

7. Tjek netbutikkens sikkerhed
Alle danske netbutikker beskytter dine betalingsinformationer med en såkaldt SSL-kryptering, men det er ikke altid tilfældet i udlandet.
IT- og telestyrelsen hjemmeside giver dig et par gode råd, så du selv kan tjekke netbutikkens sikkerhed. Se efter en hængelås i din browser. Hvor ikonet præcist bliver vist afhænger af, hvilken browser du bruger. Hængelåsen kan enten være i starten eller enden af adresselinjen i toppen af browser-vinduet, eller den kan befinde sig i bunden af dit browser-vindue. Dobbeltklik på hængelåsen for at se, hvem der garanterer netbutikkens sikkerhed.
Begynder adressen med http eller https? S’et i enden står for sikkerhed. Har hjemmesiden både en hængelås og https i adressen, er det tegn på, at der er en sikker forbindelse ved hjælp af SSL-protokollen. Når du kommunikere med en netbutik gennem en SSL-forbindelse, bliver dine informationer krypteret, så selv ikke en hacker kan få glæde af dem.
Har netbutikken e-handelsfondens e-mærke, betyder det, at netbutikken lever op til kravene for sikker nethandel. E-mærket uddeles kun til danske netbutikker.

8. Vælg altid kortsom betalingsform
Du har ingen garanti, hvis du betaler via bankoverførsel, så brug altid dit betalingskort. Det er lige så sikkert som at handle i en fysisk butik, hvis du tager dine forholdsregler. Oplys aldrig pinkoder til nogen på nettet, og opgiv kun dit kontonummer, hvis du er i en købssituation.

Betaler du med kort, sikrer banken dit køb, hvis:

  1. varen ikke leveres.
  2. du ved at udnytte din fortrydelsesret nægter at modtage varen.
  3. der er hævet penge på din konto udelukkende ved brug af dit kortnummer, uden du har givet lov.

Dem, der har udstedt dit kort (oftest din bank), skal give dig pengene tilbage senest to dage efter, de har modtaget din indsigelse. Prøv altid at løse et eventuelt problem med netbutikken, inden du roder din bank ind i det. Og gør det altid skriftligt, så du har dokumentation for din klage.

9. Gem kvitteringen
Gem altid kvitteringen på dit nye shoppefund, og tjek, om netbutikken har trukket det korrekte beløb på din konto. Kontakt netbutikken eller banken, hvis du finder fejl.

10. Sådan kan du klage
Klag kun, hvis du er berettiget til det. Hvis der er mangler ved varen, eller hvis du modtager en forkert vare. Det er netbutikken, der skal dække alle omkostninger. Hvis netbutikken ikke opfylder deres ansvar, så kan du klage til Forbrugerklagenævnet.