Se, hvordan du passer bedst på dine fund. Fra venstre: Pels hos Céline, cardigan fra Love Child til 1.400 kroner, taske fra Mulberry til ca. 7.000 kr. hos Mythe...
© Scanpix, Net-a-porter.com og Mytheresa.com

Pas på din garderobe

Dit klædeskab er fyldt med fund, du skal passe godt på. Få 21 tips til, hvordan du gør det bedst

vask, pletter og lak

VASK MED OMTANKE Sorter dit tøj efter tekstil og farve, så du ikke misfarver det. Læg meget snavset tøj i blød, før du vasker det. Jo hurtigere du fjerner en plet, des bedre er muligheden for at få den af.

FÅ PLETTER VÆK Fugt pletter af makeup, chokolade eller rødvin med ufarvet opvaskemiddel, inden du vasker dit tøj. Lad tøjet ligge i en lukket plastikpose i fire til seks timer, så det ikke får luft. Vask derefter tøjet på så høj temperatur som muligt.

TØR LAK AF Børst lak fri for snavs, og tør det med et stykke vat eller en klud vredet op i lunkent vand. Læder med lak skal ikke imprægneres, men vedligeholdes med en lakcreme fra din skomager. Læder med lak krakelerer i frost eller høj varme.

ruskind og deodorantstriber

© @Fashionitt

Ruskindsstøvler fra See by Chloé til 2.300 kr. hos Youheshe.com. BØRST RUSKIND Børst ruskind regelmæssigt med en svamp eller en ruskindsbørste fra din skomager. Fjern pletter ved at holde skoene over damp, og børst efter. Vedligehold ruskind med produkter til ruskind fra din skomager. Ruskind skal gerne imprægneres et par gange om måneden, og især hvis skoene har været i vand og fugt.

FÅ SVED VÆK Fjern skjolder eller svedlugt med en blanding af lige dele citronsyrepulver og ufarvet opvaskemiddel. Gnid skjolderne med blandingen, og lad dit tøj ligge natten over. Skyl grundigt, og gnub, til skjolderne er væk. Vask derefter tøjet på så høj temperatur som muligt.

FÅ DEODORANTSTRIBER VÆK Læg dit tøj i husholdningseddike i et par timer, hvis det har fået hvide striber efter din deodorant. Vask derefter tøjet normalt.

BRUG DRAGTPOSE AF BOMULD Vælg din dragtpose af bomuld, så dit tøj kan ånde. En dragtpose af plastik misfarver tøjet og lukker fugt inde, så det risikerer at rådne.

Hvide skjorter, silke og cashmere

© @Fashionitt

Skjorte fra Miu Miu til ca. 2.200 kr. hos Net-a-porter.com. HOLD DINE HVIDE SKJORTER HVIDE Fjern sorte rande i og på dine skjorter, som du fjerner pletter. Frisk hvidt tøj op ved at lægge det i blød i vand med Biotex eller rent vand tilsat lidt klorin, som bleger lidt ekstra - men gør det ikke for ofte, klorin er skrappe sager.

SÅDAN VASKER DU SILKE Forsøg aldrig selv at fjerne pletter på silke - det kan give skjolder. Silke må ikke lægges i blød og må kun vaskes i hånden ved højst 40 grader med vaskemiddel til silke.

SÅDAN VASKER DU ULD INKLUSIVE CASHMERE Vask uld i hånden eller i maskinen på et koldt program. Brug nyt tøj af uld omkring ti gange, før du vasker det - så har uldrester arbejdet sig ud af trøjen. Tag ikke det samme uld på to dage i træk - uld har ikke godt af kropsvarme i længere tid ad gangen. Uld må ikke lægges i blød, og det filtrer og krymper ved for kraftig varme. Tør dit uldtøj ved at rulle det løst ind i et håndklæde. Tag det ud, når det er næsten tørt, og læg det ud på et tørrestativ, til det er tørt. Så holder det faconen. Vask ikke uld for ofte. Hæng hellere tøjet ud - gerne i lidt fugtigt vejr.

Pels, luft og knapper

Pels hos Marc Jacobs. PAS PÅ DIN PELS Opbevar ikke din pels for tørt eller for varmt og aldrig ved siden af varmekilder, der udtørrer skindet. Ryst pelsen grundigt, når den er våd, og hæng den til tørre i et køligt lokale med udluftning. Ryst pelsen igen, når den er tør. Hæng pelsen i en pose af uld eller bomuld, før du sender den på sommerferie i et mørkt og køligt rum. Rens kun din pels på et pelsrenseri, hvis der er synligt behov.

HÆNG DIT TØJ KORREKT Læg dit tøj løst sammen, eller hæng det op, så får det færrest folder. Nederdele holder sig flottest, hvis du hænger dem i deres løkker. Kjoler holder sig rene og glatte, hvis du hænger dem med vrangen ud. Skjorter får grimme buler i skuldrene, hvis du bruger en bøjle, der er for bred.

LUFT DIT TØJ Skån dit tøj, og vask det ikke for ofte. Hæng det i stedet ud i den friske luft. Tøjet bliver strakt ud, og fibrene luftes igennem, så os, røg og andre dufte forsvinder.

FORSTÆRK DINE KNAPPER Kom en smule klar neglelak på midten af hver knap. Det for segler og beskytter tråden, så knappen bliver siddende længere.

Tasker og læder

© @Celine.world

Sko fra Lanvin til ca. 2.575 kr. hos Net-a-porter.com. BESKYT DINE SKO OG TASKER Giv dine sko og tasker af læder og ruskind længere levetid ved at imprægnere dem før brug - det er bedre med tre tynde lag end ét tykt. Husk at imprægnere jævnligt - især om vinteren - for at beskytte mod vand, sne, fedt og smuds.

RENS DINE SKO Rens dine snavsede sko med en blød børste eller en fugtig klud. Fjern hvide rande af kalk og salt med vand, mælk eller eddike.

POLER LÆDER Bevar den blanke overflade på læder med skocreme eller læderfedt, som du gnider på med en blød børste eller en klud efter behov. Lad skoene stå et øjeblik, så cremen kan træng ind i skindet, før du polerer.

Støvler og sko

© GettyImages

Støvler fra Acne til 2.995 kr. hos Acnestudios.com. STRÆK DINE STØVLER UD Hold dine støvler fri for rynker ved at fylde skaftet ud med en sammenrullet avis eller en skafteholder fra din skomager.

GLAT DINE SKO UD Glat folder i dine lædersko og -støvler ud med bagsiden af en ske.

SÆT SÅLER PÅ DINE SKO Lædersåler er sarte. Få din skomager til sætte gummisåler på dine designersko, så du beskytter sålerne. Helt tynde såler kan du ikke få i Danmark, for de fleste skomagere mener, at de ikke holder længe nok, og synes derfor, at de er spild af deres tid og dine penge.

SKIFT DINE SKO Dine fødder afgiver fugt, derfor bør du ikke have de samme sko på to dage i træk, men give dem tid til at tørre.