søvnløshed og søvnproblemer
© Wenn.com

10 ting du kender, hvis du heller ikke kan sove

Hvis du kunne, ville du anlægge intravenøs behandling med et kaffe-drop for bare at kunne komme igennem dagen.

Vi er mange, som ikke får søvn nok, ja faktisk er søvnløshed efterhånden blevet en folkesygdom i Danmark. Perioder med søvnløshed også kendt som insomni er en tilstand, næsten halvdelen af alle voksne danskere oplever en eller flere gange i deres liv. For nogle varer det kun et par dage eller et par uger, mens det for andre kan blive til et kronisk problem, der står på i flere år. Uanset, hvor du befinder dig på den søvnløse kurve, er her ti punkter, du formentligt kan nikke genkendende til på de aftener, hvor hovedet har ramt puden, men hjernen bare ikke vil slukke.

1. Du er blevet verdensmester i at tælle, hvor mange eller rettere sagt, hvor få timers søvn, du når at få, inden vækkeuret ringer.

“Nu er der fem timer til, jeg skal op. Nu er der tre timer, nu er der…” Og jo færre timer du tæller dig frem til, desto større bliver frustrationen over, at søvnen bare ikke vil indfinde sig.

2. Du har prøvet ALLE slags søvndyssende naturmidler.

Baldrian & humle, magnesium, melatonin, CBD-dråber... Du har prøvet dem alle sammen med mere eller mindre held. CBD-dråberne var de værste, fordi de smagte ubeskriveligt dårligt i de 50 sekunder, hvor du ikke måtte synke, men tålmodigt skulle lade dråberne virker under tungen. Uf.

3. Du er bedste venner med din kolde øjencreme og lysnende concealer.

Efter en lang og søvnløs nat kan den manglende søvn nemt aflæses i ansigtet og særligt på de mørke poser under øjnene. Derfor har du lært at alliere dig med kold øjencreme fra køleskabet og en god concealer. Det opfriskende makkerpar fjerner ikke følelsen af træthed, men gør i det mindste, at det trætte spejlbillede bliver lidt friskere at se på.

4. “Bare en lille kop kaffe til mig” …

… er en sætning, du meget sjældent bruger, da de søvnløse nætter næste dag kræver uanede mængder skoldhed kaffe. Hvis du kunne, ville du anlægge intravenøs behandling med et kaffe-drop for bare at kunne komme igennem dagen.

5. Du er ikke dus med himlens fugle

For dig er den tidlige morgens fuglekvidder ikke et skønt og sommerligt indslag, men derimod en påmindelse om, at det nu bliver fuldstændigt umuligt at falde i søvn. Jo mere højsommer, desto tidligere begynder de, og du kan være sikker på, at den mest højlydte skade afholder, hvad der bedst kan beskrives som en syrerock koncert foran dit vindue i form af flere timers hidsig skræppen.

6. “Har du prøvet bare at lægge dig ned og lukke øjnene?”

Denne sætning har du hørt alt for mange gange fra dem, som selv er velsignet med et godt sovehjerte, og som derfor lever i lykkelig uvidenhed om, hvordan det føles at ligge nat efter nat og stirre op i loftet. Selvom de mener det godt, skal du mange gange anstrenge dig for at undertrykke trangen til at række ud og kvæle dem bare en lille bitte smule. Hvis det var så simpelt som bare at lukke øjnene, ville søvnproblemer nok ikke være så udbredt, som det er i dag, vel?

7. Din snorkende kæreste gør ikke situationen bedre

Du hader lyden af din kæreste – om natten. Om dagen elsker du alle kærestens velkendte lyde, men efter at have ligget på fjerde time uden at falde i søvn, er lyden af en rallende vejrtrækning eller dyb snorken ikke sød. Den føles derimod som en hån mod din søvnløse tilstand. Her kan du enten vælge at være den overbærende kæreste, der lader din partner sove videre, eller også kan du lade din frustrationen gå ud over den snorkende sidekammerat ved at prikke og skubbe, hver gang han eller hun våger at lukke en snorkende lyd ud.

8. Du kender til alle mindfulness og yoga nidra-apps

Mindfulness og yoga nidra eller yogisk søvn skulle efter sigende hjælpe på det mylder af tanker, som holder dig vågen. Derfor har du lyttet til samtlige mindfulness-videoer, der er at finde på Youtube, og diverse yoga-apps og er efterhånden øvet i sætninger som: “Mærk kontaktfladen mellem...” og ”Træk vejret ind af det ene næsebor og ud af det andet...”

9. Du forsøger desperat at undvige computerens og telefonens blå lys

Du har altid telefon og computer på den laveste lysindstilling, fordi du efter at have læst utallige artikler om søvnproblemer ved, at det blå lys kan have en negativ påvirkning på udskillelsen af hormonet melatonin, der gør kroppen afslappet og sætter søvnen i gang. Af samme årsag har du også overvejet at købe et par fikse orange skærmbriller, som skulle filtrere det blå lys fra, men som du alligevel er lidt for forfængelig til at bære på din arbejdsplads.

10. Klappen går ofte ned efter en nat med ingen søvn

Ammehjerne? Prøv med minus søvn-hjerne? På dage, hvor nattesøvnen er udeblevet, kan det virkelig være vanskeligt at holde fokus. Kroppen føles næsten tømmermændsramt, og din hjerne har svært ved at løse selv de mindste udfordringer.

Det er med andre ord ikke på sådan en dag, at du skal forsøge at løse verdens problemer, men derimod skynde dig hjem og investere i et mørklægningsgardin, spray med en beroligende duft af lavendel, tage ørepropper i - og så vil du forhåbentlig få et nat med masser af velfortjent søvn.