søvn problemer
© Christian Friis

10 tips, der garanterer en god morgen

Kaster du kaffen i hovedet om morgenen, mens du spæner ud af døren? Med de her ti tips vil du med garanti få en optimal start på dagen

Der findes ikke noget bedre end en god start på dagen, og faktisk har vores morgenritualer en stor betydning for vores helbred. Det ved den franske hjertelæge Frédéric Saldmann alt om. Han har i sin bog You Are Your Own Best Medicine undersøgt de bedste måder at begynde dagen på og giver her sit bud på den perfekte morgen.

Få et godt søvnmønster

En god morgen kræver en god nats søvn. Optimalt set skal du sove syv-otte timer hver nat – hverken mere eller mindre. Et godt søvnmønster kræver kontinuitet, og det dur derfor ikke at kompensere for ugens manglende søvn ved at sove længe i weekenden. Faktisk må du kun sove én time længere i weekenden end i hverdagen, hvis du vil undgå at ødelægge dit søvnmønster. For den mest optimale tid i drømmeland skal du desuden sove i et mørkt og koldt rum og helst nøgen, da det giver en mere afslappende følelse i kroppen.

Drop snoozeknappen

For de fleste starter dagen med et vækkeur, og her er det vigtigt at undgå den åh-så-fristende snoozeknap. At falde i søvn igen (og igen), når kroppen først er vågnet, har nemlig en kontraproduktiv effekt. Så selvom det ikke føles sådan, gør de ekstra minutters søvn kun ondt værre, da de sender forvirrende signaler til kroppen, som kan føre til en følelse af træthed og udmattelse i løbet af dagen.

Gurgl dig sund

Hemmeligheden bag en sund hals og et godt immunforsvar er at gurgle mund hver morgen med en kombination af koldt vand, en halv teskefuld salt og en dråbe pebermynteolie. Risikoen for infektioner i luftvejene falder med op til 40 procent, hvis du starter dagen med en gang gurgling.

Træn dig frisk

Det kan være svært at overbevise kroppen om at stå op en halv time tidligere for at hoppe i træningstøjet – men det giver bonus, hvis du vil have mest muligt ud af din dag. Ved at træne om morgenen får du mest ud af de gode signalstoffer som adrenalin, serotonin og dopamin, som kroppen udskiller ved motion – og det gør dig mentalt stærkere og mere klar til at møde dagens udfordringer.

kaffe
© Unsplash.com

Slut dit bad med et koldt gys

At begynde morgenen med et-to minutter under den kolde bruser har en lang række positive effekter for kroppen – både udenpå og indeni. Ud over at give øjeblikkelig friskhed og udløse lykkehormonet endorfin, giver det kolde vand en øget blodgennemstrømning, en strammere hud og et bedre immunforsvar. Og så forbrænder du op til 200 kalorier ved at gå fra den høje til den lave temperatur i de sidste minutter af dit morgenbad.

Nyd din kaffe – og øjeblikket

Du er sikkert allerede i gang med at tjekke mails og få overblik over dagens mange projekter, imens du brygger og drikker dagens første kop kaffe. Men faktisk er denne lille stund et oplagt tidspunkt til at få sneget lidt meditation ind i din morgenrutine, hvilket er vigtigt for både dit overblik, din koncentrationsevne og dit humør. Prøv at lukke øjnene, og koncentrér dig om mokkaens duft og smag, imens du nyder dagens første slurk kaffe. Underbyg sanseoplevelsen ved at gøre noget ekstra ud af kaffedrikkeriet med en smuk porcelænskop, nymalede bønner, eller noget helt tredje, der hjælper dig til at nyde momentet.

Fløjt rynkerne væk

Et nemt og ganske gratis trick til din morgenrutine er at fløjte i mindst 30 sekunder, imens du forbereder din morgenmad. Det er svært ikke at blive i godt humør af at fløjte, især når det er ren fitness for læbemusklerne og en god forebyggelse mod de trælse mundrynker.

Spis æg til morgenmad

Æg er uden tvivl en af de sundeste madvarer, der kan komme på dit morgenbord. Særligt æggehvider har et utroligt højt proteinindhold og giver dig derfor en langvarig følelse af, at du er mæt. Og så kan æg laves i et utal af variationer, så du ikke bliver træt af dem – prøv for eksempel at kombinere dem med vitaminholdige krydderurter i en omelet.

Massér gummerne

Dit tandkød har en stor betydning for dine tænders styrke og tilstand, og derfor er det vigtigt, at du ikke bare holder tænderne, men også dine gummer ved lige. En simpel ting, du kan gøre, er at massere dine gummer hver morgen, når du børster tænder. Placér tommel- og pegefinger på hver side af dit tandsæt, og udfør på skift i over- og undermund en blid og effektiv massage, der stimulerer tandkødets blodcirkulationen.

Luft ud

Husk at åbne vinduerne i dit soveværelse, inden du forlader dit hjem. På den måde sikrer du et godt indeklima, hvilket er afgørende for dit helbred, da manglende udluftning, fugt og for meget støv kan have negativ indvirkning på din nattesøvn og fremprovokere allergier. Hvis det er for koldt at have vinduerne stående åbne hele dagen, kan du nøjes med at lufte ud, imens du gør dig klar til at gå.

ALT DET, DU IKKE MÅ GÅ GLIP AF