Meditation på 12 minutter
© British Vogue, Marie Claire Czech, iStock

12 minutter til lykken

Nærvær er in, men alligevel haster vi rundt og nedprioriterer os selv. Vi har testet meditation på app og blev positivt overraskede

Selvom yoga er rykket ind i fitnesscentrene og dyrkes af alle, hænger der en anden tyngde over dens østasiatiske åndsfælle, meditationen.

Og fordelene ved meditation er til at tage og føle på – jævnlig meditation øger eftersigende vores ydeevne og gør os bedre til at koncentrere os og huske, hvilket så igen øger vores intellekt. Herudover kan meditation sænke niveauet af vores stresshormoner og øge niveauet af de hormoner, der får os til at føle velvære og lykke, fordi meditationen får os på sporet af de positive tanker.

12 minutters meditation om dagen skulle være nok til på sigt at forandre hjernen, hvis det gøres regelmæssigt – og det er uden, at vi ændrer på andet i den måde, vi lever på.

Det er til at overskue, og da jeg støder på meditationslæreren Henning Davernes app God Dag med 12 minutters-meditationer, er jeg klar. Let’s do this.

Meditation on the go

Jeg downloader appen og opgraderer til en premium profil, men man kan også nå langt med den gratis profil.

Appen er meget overskuelig og giver adgang til fire forskellige meditationer – Kropsscanning, Kærlighed, Positivt Zoom og Mantra, fire lydfiler, der fortæller om mere bevidst tankeføring, et program, hvor man kan føre dagbog over sin mentale udvikling, et seksugers meditationsprogram og en lykketest, som man indleder det hele med – her skal du svare på en lang række spørgsmål og bliver dermed testet på stress, sundhed og lykke.

Testen viser, at jeg ikke er helt på toppen, hverken i min krop eller i mit hoved – ikke at jeg har nogle alvorlige bekymringer eller problemer, men en følelse af rastløshed og manglende energi og overskud præger mig p.t.

Efter jeg har taget testen, begynder jeg med de åndedrætsøvelser, som der også er en guide til, og derefter med første meditation. Jeg vælger en kropsscanning, hvor Henning Daverne roligt guider mig gennem kroppen. Det skal gøre mig bevidst om alle lemmer og gøre mig afslappet.

De første par gange er jeg hjemme og alene, men derefter prøver jeg meditationen ude. I et mødelokale på redaktionen og på en bænk i en park. Begge dele fungerer fint, så længe jeg kan forblive uforstyrret.

Henning Davernes stemme er behagelig og intens, men ikke så det bliver intimiderende eller søgt. De 12 minutter går hurtigt, og jeg skæver kun få gange til uret på telefonen og den blå farve, der langsomt skvulper op over skærmen og på ustressende vis indikerer, hvor lang tid der er gået. Bagefter har jeg lige brug for et øjeblik, inden jeg vender tilbage til virkelig- heden. Jeg har det godt og føler en fin ro, både i krop og hoved.

Jo, det virker

Ud af de fire meditationer virker Kropsscanningen og Kærlig- hedsmeditationen bedst for mig. Især sidstnævnte, hvor man skal fremkalde minder om ubetinget kærlighed, påvirker mig, og jeg er overrasket over, hvor bevæget jeg bliver.

Der sker et eller andet i mig efter meditationerne, en form for gearskifte og en anden åbenhed, både over for mig selv og over for andre. Da jeg tager testen igen, virker det også på den, som om min generelle grundstemning er lettet i de uger, der er gået. Om det alene er appens skyld, at mit humør er bedre, ved jeg ikke. Men det er, som om meditationen har givet mig et ekstra rum, jeg kan trække mig tilbage i og få lidt ro, og det rum findes jo inde i min hjerne. Derfor vil jeg mene, der er sket lidt derinde.

Jeg er tilhænger og vil fremover sætte God Dag-alarmen til, så jeg husker mit nye daglige meditationsritual.

Hent appen God Dag i App-store. Den er gratis, men kan opgraderes til en premium-profil for 149 kroner.

Appens 4 meditationer

KROPSSCANNING Skaber større bevidsthed om alle dele af dinkrop, får dig til at slappe af og løsner op for spændinger.

POSITIVT ZOOM

Træner dig i at blive opmærksom på, hvad der går godt og er meningsfyldt i dit liv.

KÆRLIGHEDFår dig til at huske øjeblikke med ubetinget kærlighed, hvilket er ret skønt, rørende og givende.

MANTRA12 minutters chanting – en slags rytmisk sang eller tale, hvor et eller få ord gentages.