© anna stokland

5 overraskende grunde til, at du er træt hele tiden

Får du dine 8 timers søvn, men føler dig stadig træt hele tiden? Det kan der være en god grund til. Vi giver dig her fem overraskende grunde til, hvorfor du konstant er træt.

Træt hele tiden?

Sover du i nærheden af otte timer om natten, men føler dig stadigvæk træt hele tiden? Det findes der formentligt en god forklaring på.

Det er nemlig ikke kun søvn, der påvirker, om du konstant er træt eller ej. Faktorer som koffeinindtag, træning og afslapning påvirker også dit daglige energiniveau.

Herunder har vi samlet fem overraskende, men hyppige årsager til, hvorfor du er træt hele tiden – og hvordan du kan få mere energi i hverdagen. De fem årsager kan måske være løsningen på at komme din træthed til livs. Husk dog altid at konsultere din læge, hvis du oplever ekstrem træthed eller på anden måde føler dig syg.

1. Du er træt hele tiden – og drikker derfor for meget kaffe

Bare rolig, du behøver ikke kvitte den sorte superdrik eller din yndlingskaffebar helt – men du vil få mere energi og dermed blive mindre træt af at skrue ned for indtaget. Hvis du drikker for meget kaffe, bliver din krop nemlig afhængig, og du vil løbende drikke mere og mere og få svært ved at klare dig uden.

Derfor kan du godt starte dagen med en kop morgenkaffe, men spring kaffen over om aftenen, hvis du vil undgå at være træt hele tiden.

2. Du slapper ikke nok af – og din krop bliver træt af ikke at få ro

Det lyder måske som en sjov løsning på træthed at slappe af – men det er vigtigt at sætte tid af til at slappe af. Hver eneste dag. Det behøver ikke være lang tid, men afsæt som minimum nogle minutter til at lave noget, der hjælper dig med at koble fra – hvad end det er at høre en god sang eller lave dine foretrukne yogaøvelser i noget lækkert yogatøj og med noget praktisk yogaudstyr, eller brug fem minutter på at meditere.

Ellers vil kroppen aldrig rigtig falde til ro, og du vil i stedet opleve, at du er træt hele tiden.

3. Du drikker ikke nok vand – og det gør dig træt

Undersøgelser viser, at dehydrering kan gøre det sværere at fokusere og have en negativ indvirkning på dit energiniveau og dermed betyde, at du ofte føler dig træt. Husk derfor at drikke nok vand i løbet af hele dagen, hvis du vil undgå træthed. Hvis du er i tvivl om, hvor meget vand du skal drikke i løbet af dagen for at undgå træthed, kan du bruge denne smarte model til at udregne dit ideelle vandindtag.

4. Du træner ikke – og det gør dig træt hele tiden

Selvom træning nok er det allersidste, du orker efter en lang arbejdsdag – særligt, hvis du i forvejen føler dig træt hele tiden – vil fysisk aktivitet gøre dig friskere, både umiddelbart efter træningen og på sigt.

Hvis du træner regelmæssigt, vil dit energiniveau stige, og du vil føle dig mindre træt. Kombinér træning, der får din puls helt op, med mere afslappende motionsformer som en gåtur med din veninde for at komme af med trætheden. Brug eventuelt et løbeprogram eller en anden træningsplan, så du kan holde motivtationen oppe – også på de dage, hvor du føler dig ekstra træt.

5. Du tænker ikke over din kost – men det er vigtigt for at undgå træthed

Din kost påvirker din søvn og dermed, hvor træt du er. Hvis du har svært ved at falde i søvn eller oplever, at du er træt hele tiden, bør du undersøge, hvilke vitaminer du får gennem kosten – og hvilke du får for lidt af og skal arbejde på at få ind i dine måltider og/eller indtage som tilskud.

Det er vigtigt, at du altid er opmærksom på at spise varieret og afbalanceret, så din kost både indeholder massevis af grøntsager som disse lækre grøntsagspizzaer, fedt, kulhydrater og proteiner.

Undgå for så vidt muligt sukker, da det vil få dit energiniveau til at styrtdykke, når effekten aftager.