8 overraskende grunde til at du er træt hele tiden

Spørger du tit dig selv, hvorfor du mon er træt hele tiden? Hvis du ofte er træt og uoplagt, er der måske en årsag, som du kan gøre noget ved eller få hjælp til.

Træt kvinder, der hænger
© iStock

Spørger du dig selv, hvorfor du føler dig træt hele tiden? Måske giver du måske din travle livsstil eller den mørke årstid skylden, men det kan faktisk være en god ide at dykke lidt dybere ind i, hvorfor du er konstant træt og uoplagt i stedet for at ignorere trætheden.

Din træthed kan selvfølgelig skyldes, at du ikke får nok søvn, eller at din sociale kalender er fuldt booket, men det kan også skyldes mere alvorlige ting. Vi har samlet otte årsager til, at du føler dig træt hele tiden, som gør dig bedre i stand til at vurdere, om du skal en tur omkring lægen, eller om du selv kan gøre noget ved følelsen af at være ekstremt træt.

1. Anæmi

At man får anæmi, skyldes en mangel på røde blodceller, der bringer ilt til dine lunger. Hvis dette er tilfældet, vil du føle dig træt, samtidig med at du føler dig stakåndet og svag. Anæmi kan skyldes jernmangel eller en anden form for vitaminmangel.

Symptomer: Ud over træthed, stakåndethed og svagelighed kan du også opleve hovedpine, koncentrationsbesvær, svært ved at sove, og selv små opgaver og øvelser vil udmatte dig.

2. Sygdom i skjoldbruskkirtlen

Dine skjoldbruskkirtel, som sidder i halsen, udskiller hormoner, og hvis disse hormoner ikke bliver udskilt i den rigtige mængde, vil selv normale aktiviteter i hverdagen gøre dig træt. Skjoldbruskkirtlen styrer dit stofskifte, så hvis den udskiller for mange hormoner, vil dit stofskifte stige, og hvis den udskiller for lidt, vil dit stofskifte falde.

Symptomer: Sygdom i skjoldbruskirtlen medfører svage og trætte muskler – i starten kan du især mærke det i lårene. Du kan også opleve uforklarlige vægttab, og du kan føle dig varm hele tiden. Det modsatte kan også ske, hvor du oplever at tage på i vægt, fordi din krop bliver fyldt med vand, og du fryser. Den sidste sker for det meste for kvinder over de 50.

3. Diabetes

Mange bliver hvert år diagnosticeret med diabetes, men mange flere ved ikke, at de overhovedet har sygdommen. Vores kroppe kører på glukose, hvilket er et problem for folk med type 2-diabetes, da de har nedsat sukkertolerance, hvilket medfører til et højt indhold af glukose i blodet.

Symptomer: Ud over massiv træthed kan du også føle dig meget tørstig og sulten. Du kan også opleve en konstant tissetrang, vægttab, svampeinfektioner og sløret syn.

4. Depression

Depression påvirker alle følelser, som vedrører os selv og andre. Hvis ikke depressionen bliver behandlet, kan den vare i lang tid – endda flere år.

Symptomer: Der er ingen faste symptomer på depression, da alle mennesker oplever det forskelligt, men det kan dog medføre, at du føler dig drænet for energi, problemer med din koncentration og hukommelse, ændret søvnmønster samt negative følelser.

5. Kronisk træthed

Vi spøger gerne med, at vores teenager, der helst sover 15 timer i døgnet, lider af kronisk træthed, men det er faktisk en reel sygdom, der medfører, at du meget hurtigt føler dig træt, og selv de mindste ting kan udmatte dig. Der er stadig ikke fundet nogen bestemt årsag til, at kronisk træthed opstår i kroppen, så sygdommen er stadig lidt af et mysterie.

Symptomer: Du føler dig træt, og du kan opleve hovedpine, muskel- og ledsmerter og koncentrationsbesvær.

6. Søvnapnø

Søvnapnø er en lidelse, hvor din vejrtrækning bliver afbrudt i få sekunder, imens du sover. Dine øvre luftveje lukker faktisk sammen og kollapser. Disse afbrydelser er med til at få din hjerne til at gå i panik, hvilket får dig til at vågne, så du igen kan trække vejret normalt.

Symptomer: De mest almindelige symptomer er, at du snorker, og du efterfølgende er meget træt den næste dag. Det lyder måske ganske ufarligt, men det kan føre til forhøjet blodtryk, hjertesygdomme og slagtilfælde.

Kilder: Womenshealthmag.com

7. Kost og træning

Faktorer som koffeinindtag, kost og træning påvirker dit daglige energiniveau og din følelse af at være frisk eller træt hele tiden. Hvis du drikker for meget kaffe, bliver din krop afhængig, og du vil løbende drikke mere og mere og få svært ved at klare dig uden.

Din kost påvirker i det hele taget din søvn og dermed, hvor træt du er. Hvis du har svært ved at falde i søvn eller oplever, at du er konstant træt, bør du undersøge, hvilke vitaminer du får gennem kosten – og hvilke du får for lidt af og skal arbejde på at få ind i dine måltider og/eller indtage som tilskud.

Selvom træning nok er det allersidste, du orker efter en lang arbejdsdag – særligt, hvis du i forvejen føler dig træt hele tiden – vil fysisk aktivitet gøre dig friskere, både umiddelbart efter træningen og på sigt. Hvis du træner regelmæssigt, vil dit energiniveau stige, og du vil føle dig mindre træt. Kombinér træning, der får din puls helt op, med mere afslappende motionsformer

8. Livsstil

Følelsen af at være træt hele tiden kan selvfølgelig også opstå, hvis du konstant har for meget om ørerne. Enten hjemme eller på dit job.

Det lyder måske som en sjov løsning på træthed at slappe af – men det er vigtigt at sætte tid af til at slappe af. Hver eneste dag. Det behøver ikke være lang tid, men afsæt som minimum nogle minutter til at lave noget, der hjælper dig med at koble fra – hvad end det er at høre en god sang eller lave dine foretrukne yogaøvelser eller bruge fem minutter på at meditere.

Ellers vil kroppen aldrig rigtig falde til ro, og du vil i stedet opleve, at du er træt hele tiden.