© Anna Stokland

Costume tester: Kompliment-kur

Hvornår har du sidst givet en kompliment til en fremmed? Vi gik på såkaldt kompliment-kur, og her kan du læse, hvad der skete

Solen, blomsterne, bierne og de længere dage – der er noget ganske særligt over denne tid på året. Vi er mere udenfor, vi klæder os i farver, og vi smiler mere til hinanden. Det er ren kliché, men ikke desto mindre en kendsgerning: vi er gladerne i sommerhalvåret.

Fuglenes kvidder og de fyldte fortovscaféer gav mig lyst til et lille eksperiment. Jeg satte mig for at bruge en hel dag på at kaste omkring mig med komplimenter.

Umiddelbart var komplimentkuren et angstprovokerende projekt. Som folkefærd har vi danskere en tendens til at være introverte. Vi bruger det meste af året indendøre, og vi er oftest mest åbne for fremmede i forbindelse med alkohol eller omkring noget, vi kan brokke os over. På trods af min lyst til at udfordre denne stereotyp var det en grænse, der skulle overskrides.

Da jeg først fik taget hul på bylden, ved at komplimentere et par virkelig seje solbriller på en glad pige til et loppemarked på Islands Brygge, kunne jeg pludselig ikke se andet end ting, som jeg kunne lide – og jeg kunne næsten ikke stoppe komplimentstrømmen igen.

Efter en dag i komplimenternes tegn er her, hvad jeg fandt ud af:

1. Det er en win-win situation

Der er absolut ingen, der bliver sure over, at du siger noget pænt om dem. Folk kan blive forlegne, overraskede eller forvirrede over den pludselige positive kontakt, men ingen sure miner. I ni ud af ti tilfælde flyver der en kompliment tilbage i din retning – og folk er ikke længe om at finde noget ved dig, som de kan lide.

2. Det er en samtale-starter

At henvende sig til et fremmed menneske, smile og give en kompliment, er en perfekt måde at starte en dialog. Du kan for det første lære, hvor personen har købt det, som du komplimenterer. Det kan give inspiration til dit næste køb eller medføre en god historie og en personlig samtale. Pigen på Islands Brygge havde købt sine solbriller på en ferie til Los Angeles, hvor jeg netop selv har været. Vi snakkede længe og delte oplevelser, og det var virkelig hyggeligt.

3. Det er ikke en kur, det er en livsstil

At give komplimenter, når vi møder nye mennesker, burde ikke minimeres til en kur – det burde være en del af vores livsstil. Og ikke blot om sommeren, men året rundt. Der er kun positive udfald, og den nærmest euforiserende følelse er til at blive afhængig af. Du kan starte med kuren, skrue ned til to komplimenter dagligt, og snart er det blevet en god vane at komplimentere folk, du møder.

Da jeg kom hjem fra min opløftende dag med komplimenter og positive samtaler, havde jeg ikke lyst til at miste følelsen at smil og glæde – så jeg fortsatte komplimentkuren lidt endnu på Instagram, hvor jeg likede, kommenterede og sendte private beskeder til folk, der fortjente lidt solskin.

Konklusionen på komplimentkuren er sød som sukker: smil til verden, og verden smiler til dig. Giv verden en kompliment, og verden vil elske dig.