det er sundt at være stille
© Anna Stokland

De overraskende fordele ved at være stille 5 minutter hver dag

Bussen, fjernsynet eller vennerne. Der er altid noget, som fylder vores verden op med lyde, men vi skal blive bedre til at omfavne stille stunder

Hvor ofte er du omgivet af stilhed – fuldstændig blottet for musik, mennesker, trafik eller andet hvid støj, som fylder i baggrunden?

Hvis du nu skal være helt ærlig, hører det nok til sjældenhederne (om natten, hvor du sover, tæller ikke med). Men det er vigtigt at tage sig tid til stilhed, da de stille stunder er med til at holde dig sund og rask, både fysisk og mentalt.

Derfor har du brug for stilhed

Vores kroppe og sind trives, når vi befinder os i total stilhed. Det beviste resultaterne af et studie, der involverede mus, som i en kort periode blev udsat for forskellige lyde og musik.

En af forsøgsgrupperne fik dog også to timers stilhed om dagen, hvilket gjorde en tydelig forskel for musenes mentale helbred; De udviklede nemlig nye neuroner i hippocampus, som er den del af hjernen, der arbejder med hukommelse, følelser og indlæring.

Derudover viser et andet studie, at blot fem minutters stilhed om dagen, kan være med til at sænke menneskets blodtryk og niveau af stresshormonet kortisol i kroppen.

Så hvis du ikke allerede har en fast timeout indlagt i din hverdag, er det en god idé at få planlagt det nu. Det kræver kun fem minutter af din tid, og kan til gengæld være med til at give dig et længere, og sundere liv.

ALT DET, DU IKKE MÅ GÅ GLIP AF