De overraskende tidspunkter, du skal spise sukker, ris og frugt

Et æble kan hjælpe dig af med gårsdagens pomfritter – men frugten skal helst undgås om aftenen. Se, hvornår du bør indtage bestemte fødevarer

© Sex And The City

Der er et ordsprog, som siger: “Det du spiser efter atten, tager du på om natten”.

Det er selvfølgelig en overdrivelse, men der er rent faktisk noget om snakken – i hvert fald, når det gælder visse fødevarer, for det betyder faktisk noget, hvornår på dagen, du går i slikskabet eller slukker tørsten i mælk.

Få et overblik over, hvornår det er bedst at spise hvilke fødevarer – og hvorfor.

Om morgenen

Æbler er bedst at spise tidligt på dagen, da de er rige på fibre kaldet pektin, som især findes i skrællen. Pektin forebygger forstoppelse, opretholder et sundt fordøjelsessystem og er desuden med til at udrydde carcinogen i kroppen, som er et kræftfremkaldende stof, der blandt andet findes i cigaretter og friturestegt mad.

Æbler er derimod mindre gode at spise om aftenen, da de også indeholder en stor mængde organisk syre, som i værste fald kan give halsbrand og mavesyre, hvilket både kan give ubehag og forstyrre din nattesøvn.

Sukker bliver aldrig sundt, men hvis du vælger at indtage søde sager, er morgenen det bedste tidspunkt, da vores kroppe er bedre til at forbrænde sukker tidligt på dagen.

Det skyldes, at vores insulinen i kroppen nemmest nedbryder sukker om morgenen – selvom det desværre oftest er sidst på dagen, at vi tyer til slikskålen. Og da vi samtidig bevæger os mindre om aftenen, kan vores kroppe ikke forbrænde sukkeret, som følgelig har nemmere ved at sætte sig på sidebenene.

Om eftermiddagen

Ris er godt at spise til din frokost, da de små korn er sprængfyldt med kulhydrater, som du kan få gavn af midt på dagen, når din krop har brug for brændstof. Dit stofskifte arbejder nemlig meget hurtigere om dagen end om aftenen, og det giver dig en god mulighed for at få omvendt de mange kulhydrater til en masse energi.

Derimod bør du undgå at spise ris sent om aftenen, da de indeholder stivelse, som kan gøre din mave oppustet og desuden er svære at fordøje.

Bananer er et perfekt mellemmåltid midt på dagen, når energiniveauet er dalende. Den gule klassiker indeholder nemlig tre naturlige sukkerarter kaldet saccharose, fructose og glucose, som er med til at give dig et energiboost og stabilisere blodsukkeret. Derudover får du et stort skud magnesium, der er med til at holde din hjerne i form, når du spiser en banan.

Magnesium er derimod også grunden til, at du ikke bør spise bananer sidst på dagen, da det kan være hårdt for maven, hvis du ikke har spist andet i lang tid.

Om aftenen

Mælk er en af de ting, vi oftest indtager fra morgenstunden af, men som vi faktisk burde gemme til om aftenen.

Det tager nemlig lang tid for kroppen at fordøje mælk, og hvis man både hælder mælk på sine havregryn og i glasset om morgenen, så er der fare for, at morgenmaden ikke giver dig nok energi til dagen. For meget mælk kan nemlig få dig til at føle dig dvask og udmattet, og du bør derfor vente med mælken til de sene aftentimer, hvor du gerne vil falde til ro.

Linser, kikærter og bønner er rigtig gode for dig, især om aftenen. De er fyldt med kostfibre, som er med til at sætte din forbrænding i gang og sænker dit kolesterol-niveau i kroppen. Desuden er bønner, og andre bælgfrugter, en god kilde til protein, men meget kaloriefattige, så de giver dig en god mæthedsfornemmelse, uden at du indtager for mange kalorier – og måske kan de hjælpe dig med at holde fingrene fra slikskålen senere på aftenen.

ALT DET, DU IKKE MÅ GÅ GLIP AF