© Olivia Frølich

“Den største misforståelse om selvkærlighed er, at det skal være behageligt”

Artikler om self care og self love har domineret det seneste år, men hvordan lærer man at elske sig selv, hvis kærligheden er svær? Det forsøger Costumes skønhedsredaktør at svare på med hjælp fra to eksperter.

Self love. Det er ikke noget, jeg har følt meget af, i en tid hvor hver dag bliver brugt i slidt joggingtøj med udsigt til endnu mere tid derhjemme i – ja, du gættede det: joggingtøj. Derfor følte jeg mig i forbindelse med denne artikel, der omhandler fænomenet, nødsaget til at taste ‘self love’ ind i Googles søgefelt og lade det store internet minde mig om, hvad selvkærlighed er. Her var der mange forskellige bud – nogle foreslog selvforkælelse med hjemmespa og cremer, mens andre opfordrede mig til at tage vare på min mentale sundhed.

Uanset vejen derhen tyder meget på, at der er behov for mere selvkærlighed. Det peger en ny global undersøgelse, der er foretaget af det internationale analyseinstitut Ipsos i samarbejde med The Body Shop, også på. Undersøgelsens svar fra 22.000 kvinder fordelt på 21 lande viste, at hver anden kvinde tvivler mere på sig selv, end de føler kærlighed til sig selv. Det har fået The Body Shop til at lave kampagnen Self Love Uprising med hjælp fra to kvinder, som begge kæmper for mere selvkærlighed. Den ene er skuespillerinde og aktivist Jameela Jamil, der står bag platformen I weigh, som gør op med badevægten og de skønhedsidealer, hun ser som ødelæggende for kærligheden til os selv. Den anden kvinde er terapeut Sara Kuburic, der hos sine klienter dagligt ser konsekvensen af manglende selvkærlighed.

Skuespillerinde og aktivist Jameela Jamil og terapeut Sara Kuburic arbejder begge for at sprede budskabet om selvkærlighed.

© The Body Shop

Jeg har mødt dem begge over en online forbindelse til London og spurgt dem, hvad selvkærlighed egentlig er, og ifølge Sara Kuburic er det langt mere end et smart buzzword designet til at sælge wellnessprodukter. Det at elske sig selv er fundamentalt for vores velbefindende og afgørende for vores forhold til andre mennesker:

“Hvis du er virkelig kritisk over for dig selv, vil du også være kritisk over for andre. Og kæmper du med at elske dig selv, vil du også kæmpe med at elske andre,” siger hun.

“Vil du have makeup på, så gør det for at fejre dit ansigt, ikke skjule det”

Men hvad hvis det gør en glad at bruge tid på hudplejerutiner, at tage rød læbestift på eller at gå mere permanent til værks med et besøg i en botox-klinik? Kan man gå op i sit udseende og samtidig komme et skridt længere i rejsen mod mere selvkærlighed? Ja, mener Jameela, men det kræver, at du er bevidst om, hvorfor du prioriterer at bruge tid på dit udseende eller har et ønske om at ændre det.

“Jeg havde en veninde, som fik foretaget en kosmetisk operation af sin hage. Efterfølgende sagde hun til mig, at hun troede, at ved at få ændret sin hage, ville hun få ændret sit perspektiv. Men hun indså, at det eneste, der havde ændret sig, var udseendet på hendes hage. Det er en perfekt illustration af, hvad plastikkirurgi kan og netop ikke kan. Derfor er det mit formål at stille spørgsmålstegn ved, hvor ønsket om at ændre vores krop og udseende stammer fra? Vil du have makeup på, så gør det for at fejre dit ansigt, ikke skjule det.”

Og vil du bruge tid på at smøre dig ind i cremer og give dig selv massage, så gør det for at give dig selv positiv og kærlig opmærksomhed.

Selvkærlighed kræver ofre

Sara Kuburic mener også, at hudpleje og selvforkælelse sagtens kan være en del af rejsen mod øget selvkærlighed, men det skal understøttes af nogle mere krævende tiltag:

“Den største misforståelse om selvkærlighed er, at det skal være behageligt, fordi det er ikke altid tilfældet. Jeg ser tit, at selvkærlighed handler om at træffe en masse svære valg. At have svære samtaler og at sætte grænser, hvilket kan føles ubehageligt i øjeblikket. Selvfølgelig kan selvkærlighed også indebære en spadag og at forkæle dig selv, men rigtigt meget selvkærlighed kommer af at identificere dine behov og få dem opfyldt efter bedste evne.”

For Jameela Jamil begyndte rejsen mod at føle mere selvkærlighed, da hun begyndte at fokusere mindre på det ydre og i stedet dyrkede det indre ved at tælle personlige sejre frem for kalorier:

“Jeg har brugt 20 år på at lade en badevægt til 150 kroner afgøre, om jeg kunne have en god dag eller ej. Men det holdt op, da jeg blev i stand til at spørge mig selv om, hvem jeg er for andre, og hvad andre er for mig. Jeg lærte at se min krop som min bedste ven, som har ført mig til alle mulige fantastiske oplevelser i mit liv.”

De to kvinders pointer rammer et meget ømt punkt i undertegnede og understreger, hvorfor jeg ikke alene kan smøre mig til mere selvkærlighed – og da slet ikke google mig frem til den. Det kræver nogle af de svære valg, som Jameela og Sara snakker om, før jeg kan nå til et sted, hvor spejlbilledet med fedtet hår og mørke rande vækker lige så meget ømhed og glæde, som når det er malet i fuld makeup.