© Anna Stokland

Denne overraskende ting gør dig bedre til at være social

At være social betyder at drikke øl med vennerne fredag aften, aldrig sige nej til en bytur og altid deltage i fællesskabet. Eller gør det?

Det er weekend og de sociale arrangementer står i kø, men det eneste, du har lyst til er at bygge rede på sofaen med Netflix eller en god bog – alene. Dog har du ikke lyst til at skuffe nogen eller gå glip af noget, og du vil ikke stemples som kedelig eller asocial, så du tvinger dig selv ud ad døren. Kender du det?

Næste gang skal du blive hjemme. Der er nemlig enighed blandt psykologer om, at det indimellem er sundt at spærre sig inde og lukke verden ude. At gå imod din krops instinkter og behov er ikke altid en god idé – hverken for dig selv eller de mennesker, du er sammen med.

Vi lader op, når vi er alene

Når du presser dig selv til at gå ud, selvom du ikke har energien til det og hellere ville blive hjemme, ender du som en stor, sort sky over vennegruppen. Du sidder med dig selv i et hjørne, og du orker ikke at danse, grine og engagere dig i samtale. I stedet for at være kedelig, fordi du ikke er med, ender du med at være kedelig, fordi du er med. Og du går alligevel glip af alt det sjove, selvom du er tilstede.

Alle har brug for alenetid, og særligt hvis du er introvert af natur, er det sundere for dig at prioritere en aften alene hjemme, end at sidde alene til en fest. Ifølge PhD i psykologi Jennifer McCarroll genererer introverte mennesker energi, når de er alene. Derfor er introverte mennesker meget bedre at være sammen med, hvis de har brugt tid med sig selv og dermed er ladet op til socialt samvær.

Alle har brug for alenetid

Uanset om du er introvert eller ekstrovert, skal du huske at lytte til din krop, og tage dig tid til at være alene, hvis det er det, du har brug for. Når vi er alene, lærer vi os selv bedre at kende, og derfor fastslår Jennifer McCarroll, at alenetid er væsentligt for, at vi kan hvile i os selv.

Så næste gang, du føler, at du er social for andres skyld, skal du fortælle dine venner, at du har brug for en aften hjemme. Hvis dine venner kender dig, vil de have forståelse og respekt for din beslutning.

ALT DET, DU IKKE MÅ GÅ GLIP AF