derfor er det sundt at græde
© Sex and the City

Derfor er det godt, hvis du er en rigtig tudemarie

Har du let til tårer? Det skal du slet ikke være ked af. Der er nemlig god grund til at lade tårerne trille

Er du typen, som bliver rørt til tårer, når du ser en nyfødt baby, og som altid græder til Disney-klassikerne?

Det skal du slet ikke være ked af, for der findes adskillige sunde fordele ved at græde. Få et overblik over alle de gode grunde til at lade tårerne trille.

Derfor er det sundt at græde

Det lindrer stress i kroppen, når vi græder, hvilket du helt sikkert har oplevet på et ubevidst niveau. Et studie fra 2014 viser, at når vi græder, beroliger vi automatisk os selv, idet vi aktiverer kroppens parasympatiske nervesystem, som får os til at slappe af. Derudover indeholder vores tårer en masse stresshormoner, som er gode at komme af med, når vi er stressede.

Du bliver gladere af at græde, da din krop udløser hormonerne oxytociner og endorfiner, når du lader tårerne få frit løb. Oxytocin, også kendt som kærlighedshormonet, udløses i hjernen under forelskelse, og er med til at skabe en dybere kontakt til andre mennesker. Endorfiner udløses, udover ved tårer, også ved hård træning, og giver et forbigående lykkerus, som også lindrer fysiske smerter i kroppen.

Du kommer tættere på andre mennesker, når du græder sammen med dem. Vi mennesker er de eneste levende væsener, der bruger tårer som en følelsesmæssig reaktion, og det gør vi umiddelbart af en grund: for at skabe empati hos andre mennesker. Når vi ikke længere kan bruge vores sprog, kan vi vise vores følelser igennem vores tårer, hvilket gør os sårbare overfor andre mennesker. Og når vi er sårbare, virker vi også mere imødekommende, hvilket gør det lettere at skabe relationer til folk omkring os.

Det forbedrer dit syn, når du græder. I dine tårer findes nemlig en stor koncentration af enzymet lysozym, som nedbryder mange forskellige slags bakterier i øjet. Derudover er tårerne med til at forebygge, at slimhinderne i øjnene tørrer ud, hvilket er en vigtig betingelse for, at dit syn fungerer optimalt.

Så næste gang, at du får lyst til at græde, hvad end det skyldes stress, kærestesorg eller en sød hundehvalp, skal du endelig lade tårerne trille – for det er rent faktisk sundt for dig.

ALT DET, DU IKKE MÅ GÅ GLIP AF