indeklima
© Anna Stokland

Derfor giver din bolig dig dårlig hud

Har du bemærket en forandring i huden, skyldes det ikke kun de kolde temperaturer udenfor.

Når kalenderen siger vintertid, er det et sikkert tegn på, at vinteren er på vej, hvilket betyder mere kulde og kortere dage, hvorfor mange bruger det meste af deres tid indenfor. Men al den tid hjemme i stuen byder også på nogle udfordringer for vores hud, hvor særligt èn faktor kan være med til at volde problemer.

Dårligt indeklima

Selvom du husker den daglige udluftning, er det desværre ikke altid nok til at gøre noget ved et dårligt indeklima, som præger mange hjem om vinteren. Det skyldes, at vi i denne tid netop holder vinduerne mere lukkede samtidigt med, at der bliver skruet op for varmeapparaterne. Og bor du i nybyggeri, kan indeklimaet have dårligere kår, da isoleringen og fortætningen af vinduesglas er så effektiv, at der sjældent får lov at slippe frisk luft ind.

I sådan et indeklima vil luften ofte være for tør, og derfor stortrives bakterier, der blandet med for eksempel et stearinlys og opvarmning kan give et indeklima, som også går ud over huden. Mange oplever for eksempel at få meget tør hud om vinteren, hvilket både skyldes det kolde vejr udenfor, men i lige så høj grad også kan skyldes den tørre opvarmede luft indenfor.

Når vi befinder os i et for tørt indeklima, vil det stjæle fugt fra hudens yderste lag, hvilket kan give dig tør ansigtshud, som hos nogle også vil slå ud, give kløende hud på benene og sprukne tørre læber, som konstant skal smøres med fed balm.

Er du i tvivl om, hvorvidt du har tørt indeklima, så prøv at bemærk om øjne og slimhinder også føles tørre og kløende i løbet af dagen, da den tørre luft ofte også vil skabe irritation her.

Hvad kan du gøre ved den tørre luft?

Vil du gøre noget godt for din hud og sundhed, gælder det først og fremmest om at lufte mere ud og skrue ned for varmen.

Undersøgelser har vist, at man ved bare at sænke varmen fra 25 til 21 grader kan få hjemmets luftfugtighed til at stige med omtrent ti procent. Er luftfugtigheden under 30 procent, er det for lavt, da den anbefalede procent lyder på 40 til 60 procent. Hvis man følger den anbefalede procentsats, skulle det give færre luftbårne partikler, hvilket vil betyde at for eksempel sygdom spredes mindre effektivt, og luftveje og hud bliver mindre tørre og irriterede.

Er der plads i budgettet, kan du også investere i et bedre indeklima med en luftrenser. Mærket Dyson har for eksempel lanceret en ny luftrenser, som både renser luften og sender fugt ud i rummet, så du skulle få renere luft med den rette mængde luftfugtighed.