8 timers søvn er sundt
© Karlie Kloss x Express Collection

Derfor må du ikke sove mere end 8 timer

Ny forskning påviser de negative konsekvenser ved at sove for længe

Kender du følelsen af at have sovet så længe, at du slet ikke kan vågne igen?

Nogle gange kan det føles som om, at ekstra timers søvn ikke bidrager til at blive mere veludhvilet. Og nu viser ny forskning, at det ikke nødvendigvis er godt at sove for meget.

Derfor skal du sove i 7 til 8 timer

I et studie foretaget af Keele University undersøgte forskere data fra 74 forskellige søvnstudier, og fandt frem til, at personer, som ofte sover mere end ti timer per nat, har 30 procent større risiko for hjerte-kar-sygdomme, sammenlignet med folk, der kun sover i syv timer. Dermed kan det ifølge en af forskerne bag undersøgelsen, Dr. Kwok, være et faretegn, hvis du ofte sover meget mere end otte timer.

“Det vigtige budskab er, at et unormalt søvnmønster er en markør af øget risiko for hjerte-kar-sygdomme, og der bør blive lagt større vægt på at undersøge både længden og kvaliteten af patienters søvn i forbindelse med en lægekonsultation,” forklarer Dr. Kwok.

For meget søvn mindsker den daglige aktivitet

Endvidere er det muligt at bevise en sammenhæng mellem depression og for mange timers nattesøvn. Det skyldes, at jo længere man sover, desto mindre tid er der til at være aktiv i løbet af dagen. Når vi er aktive udløser krop og hjerne det såkaldte glædeshormon kaldet endorfiner, og når vi ikke bevæger os nok, udløses de ikke i lige så høj grad.

Der hersker ingen tvivl om, at det er skadeligt at sove for lidt – men det er altså heller ikke gavnligt at sove for meget.