Derfor skal du ikke genbruge din vandflaske

Drikkevand er bestemt ikke en dårlig ting, men du er alligevel nødt til at tænke over, hvordan du får vand fra hanen og ned i kroppen

Vandflaske
© Snapwire / Pexels.com

Vi har vandflasken med os alle vegne, og vi benytter den både på arbejde og til træning for at holde os hydrerede, uanset hvor vi er. Vand er nemlig essentielt for vores helbred.

Men hvor sundt er det egentlig at bruge den samme plastikflaske flere gange?

Fra hanen til kroppen

Ikke alle vandflasker er lavet ens, og hvis du bruger en engangsvandflaske, er den egentlig ikke beregnet til at blive brugt mere end én gang. Mange plastikflasker indeholder nemlig det hormonforstyrrende stof bisphenol A – også kendt som BPA.

BPA er et blødgøringsmiddel, altså et kemikalie, der anvendes til at gøre et stof mere fleksibelt. Det er dokumenteret, at BPA er hormonforstyrrende, og at det efterligner de hormoner, vi har i vores kroppe, mens det binder sig til vores celler – og i værste fald forårsager problemer.

I en rapport offentliggjort af National Toxicology Program har forskere evalueret BPA og fremhævet, at det kan have adfærdsmæssige effekter på fostre, spædbørn og børn.

BPA har også været forbundet med PCOS, som er en ret almindelig lidelse blandt kvinder, der kan forårsage akne, overskydende hår og menstruationskramper.

BPA-fri

Vand i supermarkeder sælges ofte i plastikflasker, der indeholder BPA, og det er ikke et problem, hvis du drikker vandet og bortskaffer dig flasken efterfølgende. Problemet opstår, når du gang på gang benytter vandflasken igen.

Et godt tip er at anskaffe dig en glas eller BPA-fri vandflaske i stedet for. Og hvis du er i tvivl om, hvorvidt din vandflaske er BPA-fri, kan du kigge under flasken på det trekantede genanvendelse mærke. Hvis tallet i trekanten er 1, 2, 4, 5 eller 6, er flasken BPA-fri.

MERE FRA COSTUME