søvnbesvær kan løses med kulhydrater og honning
© Anna Stokland/ Isabel Marant Aw18 og Unsplash.com

Derfor skal du spise aftensnacks

Du bør ikke skrue ned for kulhydraterne – tværtimod. Se hvorfor, og hvad du bør spise, her

Søvnbesvær er desværre et udbredt problem blandt danskere, da en hektisk hverdag kan det gøre det svært at falde i søvn, når hovedet endelig rammer puden.

Derfor har vi rådført os med ernæringsspecialist Christina Santini, som guider til de madvarer, der giver bedre søvn.

Hvad bør man spise inden sengetid, hvis man har svært ved at sove?

“Kulhydrater hjælper aminosyren tryptofan med at krydse hjerne-blod-barrieren. Tryptofan er det stof, som kroppen bruger til at danne neurotransmitterstofferne serotonin og melatonin med. Det er disse to stoffer, som vi oftest har problemer med, når vi oplever søvnbesvær. Derfor er det en god idé at spise en kulhydrat-snack, før man skal sove.”

Hvilke slags kulhydrater råder du til, at man spiser?

“Det skal være noget, der stabiliserer blodsukkeret og som samtidig er relativt let at fordøje. Om natten skal kroppen regenerere, og det er svært, hvis kroppen har et tungt måltid, den skal fokusere på at fordøje. Samtidigt giver ustabilt blodsukker problemer med insulin og kortisol i løbet af natten. Hvis leveren ikke har nok glykogen (sukkerstof, red.) til en nat, så vågner man og sover uroligt. Derfor er det vigtigt at tilføje fiber eller fedt til sine kulhydrater, så disse frigives langsomt hen over natten.”

nødder mod søvnbesvær
© Unsplash.com

Hvilke aftensnacks vil du anbefale?

“En god go'nat-snack kunne være en banan sammen med en håndfuld nødder. Bananer indeholder desuden ren serotonin, og derfor det er en rigtig god ting at spise, hvis man føler sig lidt vinter-tungsindig. Andre gode søvnsnacks er en håndfuld rugbrødschips med gedeost, en skive grovbrød med økologisk smør og mørk pålægschokolade eller en kop varm plantemælk med en teske koldslynget honning og en teske jomfru-kokosolie.

Det er vigtigt, at den honning, man bruger, er koldslynget, så de aktive stoffer er til stede. Høj varme ødelægger honningens struktur og sundhedsegenskaber. Derfor må koldslynget honning først tilsættes varme drikke, når det er afkølet nok til, at man kan drikke det.”

honning før sengetid til at sove bedre
© Unsplash.com