hvad du bør spise og ikke spise på tom mave
© Unsplash.com / Anna Stokland

Det bedste og værste at spise på tom mave

Skal du holde dig fra æg eller bananer om morgenen? Få et overblik over de ting, der aldrig bør indtages på tom mave

Morgenmaden er dagens vigtigste måltid, og derfor er det afgørende, hvad du vælger at spise fra morgenstunden. Selvom du stiler efter sunde fødevarer som frugt og grøntsager er det ikke alt, der er lige godt at spise på tom mave.

Læs med herunder, og find ud af, hvilke fødevarer du bør – og ikke bør – spise på en tom mave.

Gode ting at spise på tom mave

Æg er rigtig gode at starte dagen på, da de er sprængfyldte med protein, som er med til at holde dig mæt længe. Derudover indeholder æg en masse gode næringsstoffer, heriblandt D-vitamin, der styrker knogler, immunforsvar og booster vores mentale helbred.

Vandmelon er både forfriskende, læskende og sundt for dig. Vandmelon består nemlig af over 90 procent vand, hvilket gør det til en god spise om morgenen, hvor din krop har brug for at få fyldt væskedepoterne op. Desuden indeholder den røde frugt farvestoffet lycopen, som siges at kunne forebygge visse former for kræft.

Læs også: Sådan tjekker du om en vandmelon er moden.

Havregryn er en klassiker inden for morgenmad og det er der flere gode grunde til. Havregryn er rige på betaglukaner, som er med til at stabilisere dit blodsukker, hvilket gør det lettere at holde sig væk fra søde sager i løbet af dagen. Derudover er det høje indhold af fibre med til at forebygge hjertekarsygdomme og tarmkræft, og havren indeholder antioxidanten avenanthramider, som får blodet til at strømme lettere igennem årene, hvilket giver dig de bedste betingelser for en god start på dagen.

Honning er gavnligt for dit helbred og desuden nemt at gøre til en del af din morgenrutine; Du kan eksempelvis tage en teskefuld i teen, blande den i havregrøden eller ovenpå en portion skyr. Honning indeholder en masse mineraler og vitaminer, som blandt andet er med til at booste dit stofskifte, din hukommelse og dit mentale helbred, da den søde masse påvirker produktionen af stoffet serotonin, som beskytter dig imod stress og vinterdepression.

Dårlige ting at spise på tom mave

Bananer er nok en af de frugter, vi oftest tyer til om morgenen, da den er nem at tage med på farten og samtidig mætter godt. Men at starte dagen med en banan er ikke særligt sundt, da det høje niveau af magnesium er hårdt for maven, når den er helt tom. Bananen er dog helt harmløs, hvis du spiser den sammen med noget andet til din morgenmad – skær derfor bananen i skiver, og servér den ovenpå din havregryn, for at få gavn af alle bananens gode egenskaber fra morgenstunden af.

Grønne grøntsager lyder som et meget sundt valg, men på tom mave er det ingen god idé. Det skyldes, at de grønne sager indeholder mange aminosyrer, som kan give sure opstød, luft i maven og følgelig ondt i maven, når de indtages fra morgenstunden. Spis derfor hellere dine grøntsager til frokosten, hvor din mave vil have lidt mere at stå imod med.

Pærer kan smage fantastisk, men undgå at spise den søde frugt for sig selv, hvis du ikke har fået noget andet i maven først. Pæren indeholder nemlig en masse grove fibre, som kan være svære at fordøje på en tom mave, hvilket kan føre til mavepine og luft i maven. Brug i stedet pæren som en eftermiddagssnack, når dit blodsukker har brug for stabilisering.

Citrusfrugter kan, forståeligt nok, føles som det sunde valg om morgenen, da vi ofte hører om frugtens høje indhold af C-vitamin, som er gavnligt for vores celler, knogler og hud. Men de syrlige frugter gør altså mere skade end gavn, når de indtages på tom mave, da den høje surhedsgrad kan give dig sure opstød og i værste fald føre til mavesår. Hvis du stadig gerne vil have gavn af alle citronens fordele, så bland saften i et stort glas vand, og få en sund start på dagen, der sætter gang i dit system.

ALT DET, DU IKKE MÅ GÅ GLIP AF