© Wenn.com

Det siger din mors krop om dit helbred

Hvis du vil have et indblik i, hvad fremtiden bringer, skal du bare se på din mor. Her er alle de ting, din mors krop kan fortælle om dit helbred

Din mors helbred er som en krystalkugle, der viser, hvad du kan forvente dig af fremtiden. Det mener Pamela Peeke, der er læge og professor i medicin ved the University of Maryland.

Dine gener er selvsagt ikke altafgørende, da din adfærd også spiller en stor rolle. Herunder har vi samlet seks ting, der kan være påvirket af dna, samt hvordan du forholder dig til dem med henblik på at være den sundeste og gladeste udgave af dig selv.

Din kropsform

Er maven altid det første sted, du tager på? Så skal du bebrejde din mor, da kropstyper er tæt forbundet med vores gener.

Det er særligt vigtigt at være opmærksom, hvis din mor er æbleformet. En æbleformet krop er nemlig kædet sammen med helbredsrisici, såsom hjertesygdomme og diabetes.

Det skal du gøre

Skær ned på raffinerede kulhydrater, der får dit blodsukker i ubalance og medfører mere fedt omkring maveregionen. Fokusér i stedet på at få masser fibre, der holder dig mæt, og giver din mave noget groft at fordøje.

Din fysik

Har din mor været aktiv hele sit liv, er der god chance for, at du har lettere ved at komme i god form. Kroppens udholdenhed og reaktion på træning er nemlig ofte et resultat af genetiske komponenter.

Dette er dog langt fra ensbetydende med, at du ikke kan komme i god form, hvis din mor ikke er det.

Det skal du gøre

Du kan sagtens komme i form, selvom din mor ikke er det. Sørg for at lave den aktivitet, som du nyder, uanset om det er svømning eller løb. Jo mere motion, du dyrker, desto stærkere vil din krop blive.

Hvis du gerne vil komme i god form, bør du inkludere intervaller i din træning, da det medvirker til at gøre dig mere udholdende.

Din hud

Døjer du med urenheder og udbrud? Dette kan også have noget at gøre med din dna, da olieret hud typisk er genetisk.

Hertil kommer, at dine ansigtstræk har stor indflydelse på, hvordan din hud ældes. Hvis du eksempelvis har arvet din mors høje kindben, vil du i mindre grad opleve, at din hud kommer til at hænge, når du bliver ældre.

Det skal du gøre

Et studie fra 2014 viser, at mennesker over 40, der træner flere gange om ugen, har en sundere og mere fast hud end jævnaldrende, der ikke er aktive. Derudover er det vigtigt at holde tallet på badevægten så stabilt som muligt, da svingninger i vægten også har indflydelse på din ansigtshud.

Din mentale sundhed

Studier viser, at hvis din mor, eller andre nære familiemedlemmer, har haft en depression, så er risikoen for at udvikle en depression dobbelt til tre gange så stor.

Det skal du gøre

Mennesker med en genetisk modtagelighed over for depression kan gøre flere ting for at minimere risikoen, såsom at få nok søvn, træne og omgive sig med mennesker, der er både støttende og omsorgsfulde.

Din fertilitet

Din mor har måske gennemført en håndfuld graviditeter, uden at have brug for noget hjælp, men det betyder ikke, at du kan regne med det samme. Du kan til gengæld lære om din fertilitet ud fra, hvornår din mor gik i overgangsalderen. Et nyt studie viser, at unge kvinder, hvis mødres ægløsning stoppede inden de fyldte 45 år, oplevede et hurtigt fald i antallet af æg sammenlignet med kvinder, hvis mødres ægløsning først stoppede som 55-årige.

Det skal du gøre

Vær proaktiv. Hvis din mor havde svært ved at få børn eller gik tidligt i overgangsalderen, skal du ikke tøve med at kontakte læge. Jo tidligere i processen, desto lettere er det for din læge at hjælpe med at styrke din fertilitet.

Dine led

Hvis din mor lider af gigt har du 40-70 procent risiko for at arve det. Gigt er typisk bestemt af gener, så hvis lidelsen er i din familie, bør du være ekstra forsigtig.

Det skal du gøre

Vægt øger presset på dine led, særligt dine hofter og knæ, hvorfor det er vigtigt at bevare en sund vægt, hvis du vil undgå gigtsymptomer. Ligeledes er motion en vigtig faktor, da det holder ledene smidige og styrker musklerne omkring.

ALT DET, DU IKKE MÅ GÅ GLIP AF