Det sker der med din krop, når du går på lynkur
© Wenn.com

Det sker der med din krop, når du går på lynkur

Overvejer du at springe ud i et skrapt kur-forløb? Så skal du lige læse med her forinden

Som bekendt kommer kvindekroppen i alle former og størrelser, og heldigvis oplever vi mere og mere diversitet i mediebilledet og en omfavnelse af den naturlige krop.

Men ikke desto mindre kan selv den mest selvsikre kvinde fristes til at hoppe på en hurtig kur for at smide et kilo eller to op til en særlig begivenhed.

Hvis du nogensinde har overvejet at skære drastisk ned på kalorieindtaget i håbet om en hurtig virkning, kan vi allerede nu afsløre, at det er en dårlig idé.

Ifølge den engelsk diætiste Filip Koidis kan en lynkur lede til både overspisning, unødigt pres på kroppen og en skævvridning af dit stofskifte.

“Når du prøver at snyde din krop, vil den gøre det samme mod dig, så når du drastisk skærer ned på indtagelsen af mad, vil kroppen straks indrette sig efter det, og begynde at bruge mindre energi,” forklarer Kodis til sitet Byrdie.

Det sker i kroppen det første døgn

I de første 12 til 18 timer af en lynkur forbereder kroppen sig på at gå ind i en sultefase, og den vil derfor forsøge at udnytte så meget af sine lagrede energi som muligt.

Efter 24 timer er dine energidepoter blevet mindre, fordi du har nedsat indtagelsen af energi, og derfor vil udskillelsen af stresshormonet kortisol øges. Kortisol kan blandt andet få kroppen til at holde på væske, hvilket giver en mere oppustet fornemmelse og en udspilet mave. Du vil ligeledes begynde at fryse mere, fordi kroppen forsøger at holde sin kernetemperatur, nu hvor energiniveauet nedsættes.

Det sker efter 48 timer

Nu er din krop ved at være udtømt, og fordi kroppen ikke kan kende forskel på at få mindre mad og direkte udsultning, nedsætter den stofskiftet for at spare energi. Dermed falder den forbrænding, som normalt sker helt af sig selv. Herudover vil kroppen begynde at optage alle kalorier af den næring, den får ind, fordi kroppen tror, den sulter, hvilket normalvist ikke er tilfældet

Efter 72 timer nedsættes stofskiftet yderligere, og det bliver endnu sværere at forbrænde kalorier, da din krop begynder at holde på fedtet i et forsøg på at få mere energi. I stedet begynder den at forbrænde det magre væv, hvilket blandt er dine muskler.

Efter en uge

Fortsætter du ugen ud, vil det vægttab, som fremgår af badevægten, højst sandsynligt skyldes tab af muskelmasse – og altså ikke fedt. Ligeledes vil hjernen på dette tidspunkt udsende konstante sultmeldinger, hvilket gør det svært at holde koncentrationen, hvad end det handler om studie, arbejde eller samvær.

Gør noget godt for din sundhed

... og lad være med at gå på lynkur. Hvis du har et ønske om at ændre tallet på badevægten, skal du stille og roligt ændre din livsstil, og erstatte usunde valg med nærende og sunde alternativer.