hurtigt vægttab
© Anna Stokland

Du kan tabe dig ved at tage en pause fra din kur

Hårde og stringente diæter kan få enhver til at falde af sundhedsvognen. Men en ny undersøgelse viser, at det rent faktisk kan være en fordel. Læs hvordan her

Dukan-kuren, LCHF, 5/2-kuren … der findes utallige kure, der alle lover vægttab, men samtidig restringerer dig og dine spisevaner. Om du er til strenge kure, eller foretrækker en mere moderat version, så er der gode nyheder til dig, der gerne vil ændre tallet på badevægten.

En ny undersøgelse viser nemlig, at det kan være en fordel at tage en pause fra din slankekur.

Undersøgelsen er publiceret i The International Journal for Obesity, som fulgte en gruppe overvægtige personer og deres vægttab. Deltagerne blev instrueret i en diæt, hvor deres sædvanlige kalorieindtag blev reduceret med en tredjedel.

Herefter blev gruppen delt op i to hold, hvor det ene hold skulle følge diæten til punkt og prikke i 16 uger, mens det andet hold fik besked på at udføre eksperimentet på en periode over 30 uger, hvor deltagerne skiftede mellem to ugers diæt og to ugers pause.

Under pauserne skulle deltagerne naturligvis stadig forsøge at bevare sunde spisevaner, og altså ikke bare gå direkte tilbage til deres gamlevaner, men uden at der var tale om en decideret slankekur.

Derfor er det en fordel at tage en pause fra kuren

Undersøgelsen viste, at den gruppe, der havde holdt pauser i diæten, ikke blot havde tabt sig mere efter forsøget sluttede, men også holdt vægttabet på længere sigt. I gennemsnit tabte hver af de deltagende i 30-ugers forsøget cirka otte kilo mere end den stringente gruppe, over en periode på seks måneder.

Ifølge forskerne bag undersøgelsen er resultaterne beviset på en urgammel forsvarsmekanisme i vores kroppe. Når vi er på kur, så sænkes stofskiftet helt naturligt, fordi kroppen forsøger at holde fast i fedtet. Det tager altså længere tid at forbrænde kalorierne, og dermed tager det længere tid at tabe sig.

Så hvis du er lidt træt af din kur, kan du med fordel tage en pause med god samvittighed.

ALT DET, DU IKKE MÅ GÅ GLIP AF