Sådan giver du det bedste førstehåndsindtryk
© Anna Stokland

Sådan giver du det bedste førstehåndsindtryk

Du har under et sekund til at give det rette førstehåndsindtryk. Få de bedste tips til, hvordan du bærer dig ad

Undersøgelser viser, at det tager mindre end en tiendedel af et sekund at dømme folk, vi lige har mødt – og at de første meninger, vi danner os, ofte ikke ændrer sig efterfølgende.

Derfor er det vigtigt at give et godt førstehåndsindtryk, men hvordan sikrer du dig, at du viser dig fra din bedste side?

1. Brug ansigtsudtryk

Ansigtsudtryk er vigtigt, når det kommer til at give et godt førstehåndsindtryk, og du kommer langt med selv et lille smil.

Det sidste, du ønsker, er at give folk et forkert indtryk af, hvem du er – mange mennesker kan intuitivt føle, hvis nogen opfører sig falsk. Og hvem ønsker at få deres personlighed forbundet med negativitet?

2. Tal tydeligt

Det lyder simpelt, men når du møder nye mennesker, er det afgørende, at du taler klart og tydeligt. Du kan med fordel benytte dig af vedkommendes navn i samtalen. Det signalerer, at du er opmærksom på personen. At tale med selvtillid vil også give folk en god grund til at lytte til dig.

Undersøgelser viser, at de, der taler med en dybere stemme og mere roligt, ofte bliver taget mere alvorligt.

3. Lav øjenkontakt

Når du holder øjenkontakten signalerer det, at du respekterer den person, du taler med. Det formidler også en følelse af interesse i samtalen, hvor du modsat vil fremstå distraheret eller uinteresseret, hvis du kigger for meget væk.

Ligesom med alle andre ting er det en god idé ikke at overdrive. Hvis du ikke holder pauser, kan din øjenkontakt virke stirrende og overvældende, hvilket har en negativ effekt.

4. Brug dit kropssprog

Dit kropssprog afslører mere, end du tror. Undersøgelser omkring den menneskelige psykologi viser, at de fleste af os instinktivt spejler hinandens kropssprog. Tænk over, hvor smitsomt et gab er i en gruppe af mennesker. Et smil er ligeså smitsomt.

Spejlingen går begge veje og mennesker, der oplever de samme følelser, er tilbøjelig til at opleve gensidig tillid, tilslutning og forståelse. Spejling i kropssprog er en non-verbal måde at sige “vi har noget til fælles”.