
Her er den bedste og værste mad for din hjerne
Manges yndlingsspise er også god for hjernen, men til gengæld topper en anden favoritsnack listen over madvarer, der skader din hukommelse
Af — 22. februar 2018Til daglig tænker du måske ikke over, hvorvidt din hjerne fungerer optimalt eller ej. Men står du pludselig overfor en svær eksamen eller et ekstra krævende møde på arbejdet, kan det være rart at vide, at du har gjort alt for at give din hjerne optimale arbejdsbetingelser.
Her finder du en oversigt over de ingredienser, som har en bevist positiv effekt på din hjerne. Derudover præsenterer vi to skadelige ingredienser, som du bør skære kraftigt ned på, hvis du gerne vil bevare en god hjernekapacitet.
De bedste
1. Farvestrålende frugt
En god huskeregel er, at jo mere farverig din frugt er, jo mere rig er den på lutein. Lutein er en antioxidant, der både hjælper til at opretholde et godt syn, og som desuden har vist sig at have mange fordele for din hjerne, ifølge et ny undersøgelse.
Undersøgelsen, der er foretaget på Illinois University, viser, at de ældre mennesker, som indtog mere lutein, havde en skarpere hjernefunktion og at deres evne til at forstå og bruge ny information var bedre bevaret end de, der ikke indtog lutein.
Vil du gerne bevare en god hjernefunktion, skal du derfor gå efter farverig frugt, gerne blåbær, som har et særligt højt indhold af antioxidanter.
2. Grønne blade og broccoli
Hvis du elsker kål, broccoli og andre grønne og bladformede grøntsager, er her en god nyhed for dig og din hjerne. Denne type grøntsag er nemlig både rig på den føromtalte antioxidant lutein og indeholder zeaxanthin, hvilket er en kombination, der vil øge hukommelse og give en bedre hjernefunktion.
Du skal indtage omkring seks milligram lutein og to milligram zeaxanthin hver dag, hvilket svarer til cirka 220 gram dampet grønkål.
De værste
6. Sukker
Sukker giver ikke bare dårlig hud, det kan ifølge ny forskning også øge chancerne for både demens, slagtilfælde og angst. Forskningen viser, at en høj indtagelse af sukker vil skabe inflammation i det center af hjernen, som styrer vores hukommelse, hvilket vil svække den.
Forskningen viste endvidere, at et højt sukkerindtag kan lede til depression, så der er mange gode grunde til at skære ned på de søde sager.
7. Transfedtsyrer
Transfedtsyrer er den slags fedt, du oftest finder i friturestegt mad, hvilket ifølge Fødevarestyrelsen giver ti gange større risiko for at udvikle hjertesygdomme sammenlignet med mættede fedtsyrer.
Desuden påviser en forskningen udgivet på Neurology.org,at mennesker, som ofte indtager transfedtsyrer også oplever at få nedsatte kognitive evner og mindre hjerner senere i livet.