Shopping: Her er den skræmmende grund bag dine købevaner
© Clueless

Her er den skræmmende grund bag din shoppetrang

Et nyt studie afslører, at der er én klar og ret trist grund til, at vi får lyst til at svinge dankortet. Læs med, og bliv overrasket

Hvis du gik og troede, at du primært får lyst til at shoppe, fordi du lider af kronisk tøjkrise eller mangler nyt tøj, så tager du grueligt fejl.

Ifølge en ny undersøgelse udgivet i Journal of Consumers, ligger der nemlig en helt anden og ret morbid grund bag vores lyst til at bruge penge.

Psst ... Sådan får du den perfekte garderobe med bare 37 items

Undersøgelsen er baseret på 503 studerendes svar omkring egne shoppingvaner, og viser, at vi er mere villige til at bruge penge, efter vi netop har tænkt på døden.

De studerende skulle alle deltage i en test, der målte, hvor villige de var til at bruge penge. Derefter blev de bedt om enten at beskrive deres tanker omkring døden eller en tur til tandlægen.

Efter dette blev de studerende præsenteret for en række hypotetiske scenarier, der tvang dem til at beslutte sig for, hvor sparsommelige de ville være.

I disse scenarier skulle de blandt andet vælge mellem to lejligheder med forskellige prisniveauer, at reparere køleskabet eller købe et nyt til den tredobbelte pris eller at beholde den gamle computer frem for at købe en ny.

Undersøgelserne viste, at de, som generelt var glade for at shoppe, havde større tilbøjelighed til at vælge de dyre løsninger, når de havde tænkt på døden, frem for dem som var blevet bedt om at tænke på tandlægen.

Manden bag undersøgelsen, professor Marcelo Nepomuceno, udtaler følgende til The Independent omkring resultatet:

“Resultatet indikerer, at forbrugere ser shopping og det at have materielle ting, som en vigtig kilde til selvtillid. Når de tænker på døden, bliver de mere tilbøjelige til at bruge penge og købe ting, fordi det hjælper dem til at få det bedre med sig selv.”

Så når tankerne om døden sætter gang i egne usikkerheder, får vi altså lyst til at svinge dankortet og dermed købe os til mere selvtillid.

Hvem sagde, at penge ikke kan købe lykke – eller i hvert fald en kortvarig følelse af selvsikkerhed?

MERE FRA COSTUME