Kaffe eller te sundest ? Kendall Jenner drikker kaffe
© Wenn.com

Hvad er bedst for dig – kaffe eller te?

Få svaret en gang for alle, og tag derefter stilling til, om koppen (og kroppen) skal fyldes med opkvikkende mokka eller velsmagende te

For de flestes danskeres vedkommende er kaffe en storfavorit – og vi drikker gerne en del kopper i løbet af dagen. Men hvor sund er den mørke mokka, og burde man i virkeligheden bytte flere af de daglige kopper ud med te?

Nedenfor lister vi fordelene op ved de to drikke, og så er det op til dig at afgøre, hvilken variant der fremover skal varme dig i hverdagen.

Psst ... Sådan forvandler du dit ansigt med kaffe

Livsforlængende te

Den varme drik kommer i uendelige varianter, eksempelvis den populære matcha-te, og bør ikke kun nydes for den gode smag, men også for sine mange sundhedsfordele.

En undersøgelse i tidsskriftet American Journal of Clinical Nutrition påviste, at kvinder i alderen 70 til 80 år levede længere, hvis de i gennemsnit drak to kopper te om dagen. Ifølge forskerne bag undersøgelsen kunne den sammenhæng skyldes en særlig forbindelse i te, som påvirker vores gener på en positiv måde. Ligeledes viser en anden undersøgelse udgivet i Human Molecular Genetics, at te kan reducere risikoen for flere alvorlige sygdomme.

Grøn te kan give vægttab

Udover at smage godt, har grøn te også en effekt på vægten ifølge en artikel i avisen The Telegraph, hvor det hævdes, at grøn te øger forbrændingen og i nogle tilfælde også nedsætter appetitten.

Få en sundere mave med sort te

Grøn te er ikke den eneste sunde te, da en undersøgelse fra Washington University School of Medicine viser, at sort te kan forstærke den gode bakterieflora i dine tarme, og dermed styrke immunforsvaret.

Grøn te skyrker hjernen

Te er faktisk bedre for vores hjerne end kaffe, på trods af sidstnævntes ry som redningsdrikken under pressede deadlines eller eksaminer. De fleste kaffedrikkere vil udvikle en tolerance overfor kaffens opkvikkende effekt, skriver Neuroschypharmacology. Hvis du er fast kaffedrikker, så er den opkvikkende effekt altså en reaktion på, at din krop er afhænglig af kaffe, hvorfor du føler dig træt uden.

Her vil te i stedet have en vedvarende og positiv effekt på dine hjernes nerveceller, da en undersøgelse fra 2011 udgivet i Frontiers in Bioscienceviser, at aminosyrerne i grøn te bevarer hukommelsen og god hjerneaktivitet.

Den livsbevarende kaffe

Kaffe har bestemt også sine fordele, og er ifølge en undersøgelse udgivet i New England Journal of Medicine ligefrem sundt for dig. Undersøgelsen viste, at de kvinder som drak seks eller flere kopper kaffe dagligt, havde 15 procent laver risiko for dødsfald sammenlignet med kvinder, som ikke drak kaffe.

Kaffe er rig på antioxidanter

Bogen The Coffee Lover’s Diet slår også et slag for den mørke driks sundhedsfordele, som ifølge bogen skyldes det høje antal antioxidanter i kaffe, der blandt andet kan reducere inflammation i kroppen.

Dog skal kaffen være så mørkristet som muligt for at opnå et højt indhold indhold af polyfenoler, som er en gruppe antioxidanter, der virker reducerende på inflammation i kroppen. Til gengæld har en sådan kaffe dobbelt så mange af disse antioxidanter som en tilsvarende mængde te.

Nu er det så op til dig at beslutte, hvilke sundhedsfordele du helst vil drage nytte af næste gang valget står mellem en kop kaffe eller te.