Hvad er egentlig bedst – at sove mørkt eller lyst?

Over de seneste år er vi gået i retningen af mere lys i vores soveværelser, men er det en fejl? Få svaret her

Soveværelse
© iStock

Lysånder og mørkemænd

Hvis der er noget, der kan skille vandene i mange parforhold, så er det: Skal man sove lyst eller mørkt? Lysånderne vil ofte argumentere for, at de føler sig tunge og udbankede efter en nat i et mørkt soveværelse. Mørkemændene og -kvinderne vil på deres side klage over at vågne for tidligt og for ofte i løbet af natten, hvis de sover i et lyst rum.

Spørger man børnene, så vil de fleste uden tvivl foretrække at sove lyst. For den unge generation handler det dog om at føle sig tryg og fri for bussemænd, når de vågner midt om natten.

Men hvad er egentlig sundest – at sove mørkt eller lyst? Og i hvilken retning går udviklingen?

Hvad siger videnskaben?

Forskningen er på dette punkt ret enstemmig: Det er bedst at sove mørkt. Der er lavet flere studier af både dyr og mennesker, der alle entydigt peger på, at for meget eksponering for lys om natten er uhensigtsmæssigt, og det kan endda fremkalde symptomer på depression.

  1. En undersøgelse fra Oxford University, hvori der indgik 113.000 kvinder, viste, at kvinder, der sov lyst, generelt var bredere om livet og altså mere overvægtige end kvinder, der sov mørkt. Lyset blev i denne sammenhæng defineret som “lyst nok til at man kunne se igennem mørket.”

  2. En anden undersøgelse testede lysets indvirkning på hamsters velbefindende. Hamsterne blev i denne test udsat for så meget lys om natten, så det svarede til lysstyrken fra et tændt tv i et mørkt rum. Undersøgelsen viste, at hamsterne hurtigt begyndte at vise tegn på depression. De mistede for eksempel i markant grad interessen for noget sukkervand, som de tidligere havde labbet i sig med velbehag.

To uger efter at hamsterne vendte tilbage til deres normale lys/mørke-cyklus genvandt de i øvrigt deres appetit på deres gamle livret, og symptomerne på depression forsvandt.

Udvikling mod mere lys i soveværelset

Disse videnskabelige undersøgelser er i sig selv ikke en rygende pistol, selvom næsten alle studier peger i samme retning. Det gør det ekstra foruroligende, at udviklingen i vores livsvaner over de seneste 100 år er gået i retning af mere lys om aftenen og om natten i vores soveværelser.

5 årsager til mere lys i soveværelset

1. Ændring i indretningstrend. Hvide vægge og pastelfarver er det, der præger nutidens soveværelser. Tunge mørke farver på væggene er i dag et kuriosum og en undtagelse, hvor det tidligere var reglen. Denne ændring i livsvanerne er med til at give det lys, der siver ind i soveværelserne, bedre kår.

2. Lettere gardiner. Tidligere tiders tunge, mørke draperede gardiner er ikke i høj kurs. Det var stilen i klunketiden og i Storbritanien i den Victoria-tiden. I dag er rullegardiner uden mørkelægningseffekt og persienner med lys, der siver igennem, steget i popularitet på bekostning af tunge, mørke væg-til-væg gardiner.

3. Mere gadebelysning. i Storbritanien viser statistikken, at gadebelysningen stiger med tre procent om året. Det giver større udfordring til udblokningen af lyset fra gaden.

4. Større vinduer. Moderne boliger med store vinduespartier i soveværelserne sælger godt. I det hele taget er vinduesarealernes størrelse i soveværelserne steget de sidste 100 år. Det giver ekstra stor udfordring til mørkelægningen, hvis man ønsker at sove mørkt. Mange forsømmer i den forbindelse at gøre en ekstra indsats, så de kan styre lysindtaget i soveværelset

5. Flere lyskilder. Et moderne hjem er fyldt med langt flere lyskilder end for få årtier siden: Mobiltelefoner, opladere, stand-by-lys og meget mere. Mange af disse lyskilder er i sig selv ikke kraftige, men hvis der er tilstrækkelig mange af dem i et soveværelse, så kan de godt have en stor indvirkning på oplysningen af rummet

MERE FRA COSTUME