Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vitaminvingummier og vitamingummies. © Unsplash.com

Hvor sunde er vitamin-vingummier?

Virker vitamin-vingummier, eller er de mere usunde end sunde? Vi svarer på alle dine spørgsmål omkring de populære vitamin-gummies, der i dag fås til at styrke hår, hud, negle og generel sundhed

Vitamin-vingummier

Har du fulgt bare lidt med online eller besøgt din lokale helse- og skønhedsforhandler, har du nok bemærket det boomende udvalg af vitamin-vingummier. Trenden startede i USA, da blandt andre Kardashian-søstrene var med til at fremme hårvingummierne fra Sugarbearhair. De blå vingummibamser blev en kæmpe succes og påbegyndte en bølge af vitamin-vingummier.

Alene i USA blev der i 2018 ifølge en artikel fra Huffpost.com solgt vitamin-vingummier for mere end en billion dollars. Det tal er formentligt kun blevet højere, hvis væksten er gået som i Danmark, hvor næsten alle kosttilskud i dag fås som søde gummies. Særlig populært er det at lave vitamin-vingummier med kosttilskud til hår, hud og negle.

Vi kan nok blive enige om, at vingummiernes søde smag gør det daglige vitaminindtag en del mere appetitvækkende, men hvor sundt er det egentligt? Det gør vi dig klogere på her.

Til denne artikel har vi rådført os med Martin Kreutzer, Ernæringsekspert og forfatter på Velsmurt.nu, og spurgt ham om, hvilke fordele han ser i at spise vitamin-vingummer:

“Helt overordnet kan man diskutere om det er nødvendigt at tage en vitaminpille, uanset om det er som tablet eller vingummi. Sundhedsmyndighederne vurderer ikke, at det er nødvendigt for gennemsnittet. Vil man gerne tage vitaminpiller, er det naturligvis vigtigt, at man får det gjort, og her kan det for visse personer være en fordel at vitaminerne kommer i en sød og smagfuld indpakning i stedet for som tabletter" svarer Kreutzer.

Hairlust hair gummies.
1 / 5

Hvilke vitaminer er der i vitamin-vingummier?

Alt efter tilskuddet vil indholdet af vitaminer variere. Typisk vil de populære hårvitamin-vingummier indeholde følgende:

A-, B-, C-, D- og E-vitamin i form af keratin, biotin, niacin og silica, som hjælper håret til at vokse sig langt og stærkt.

B-vitamin er især kendt for at være hårets vitamin, da de forskellige former for B-vitaminer alle spiller en rolle for hårets sundhed og trivsel. Mangel på B-vitamin vil derfor i de fleste tilfælde lede til hårtab. Ligeledes er mineralerne jern og magnesium vejen til stærkt hår, da jernmangel giver spaltet hår, mens magnesium holder hovedbunden sund og skælfri.

Uanset hvor effektive dine vingummivitaminer er, virker de kun, hvis du husker at tage dem. De skal spises hver dag, og tager du dem som kosttilskud for håret, skal de helst tages i en periode på tre til seks måneder for det bedste resultat. Til gengæld vil du i de fleste tilfælde kunne mærke og se forskel på håret takket være dit øgede indtag af virksomme vitaminer til hårets vækst.

Hårvitaminer: Hair growth formula, HairLust 249 kr.

Kosttilskud i vingummi-vitaminer.
2 / 5

Indholder vitamin-vingummier flere indholdsstoffer end almindelige vitaminer?

Ja. Du finder flere indholdsstoffer, herunder sukker eller sødestoffer, i vitamin-vingummier. For ekempel er gelatine en stor del af vitamin-vingummierne. Dog kan du efterhånden få mange gelatinefri vitamin-vingummier, som er fyldt med et vegansk substitut for gelatine,

Til gengæld er det svært at undgå sukker eller sukkerfri sødestoffer i vitamin-vingummierne. Oftest vil sukkeret være i form af glykose eller glykosesirup. Nogle indeholder også farvestoffer, det gælder dog primært den tidlige generation af vitamin-gummies. I dag har mange vitamin-vingummier kun farve fra naturlige ingredienser. For eksempel kan Vitayummys VitaYummy hair & nails, bryste sig af kun at byde på naturlige farve-, smags- og sødestoffer.

Det skal dog tilføjes, at klassiske vitaminpiller og kosttilskud i tabletform også indeholder for eksempel bindingsmidler. Til gengæld er den klassiske tablet i mange tilfælde fri af sukker og sødestoffer.

Hårvitamin-vingummi: Hair & nails, Vitayummy hos Matas.dk 120 kr.

Sukker i vitamin vingummier og vitamin-gummies? © Pexels.com
3 / 5

Sukkerindholdet svarer til en almindelig vingummi

De fleste vingummi-vitaminer indeholder, hvad der svarer til et til to gram sukker per vingummi ifølge en artikel i Nytimes.com. Det er omtrent samme sukkerindhold, som du finder i en Haribo-vingummibamse. Med vitamin-vingummierne skal du til gengæld kun spise to, modsat almindelige vingummier, hvor mange tømmer hele posen.

To vitamin-vingummier vil ikke overskride det anbefalede sukkerindtag, der ifølge Videnskab.dk lyder på 12 teskefulde om dagen. Husk dog at lægge de to vitamin-vingummier sammen med dit øvrige sukkerindtag på en dag. Får du i forvejen meget sukker, er det ærgerligt at spise vitaminer, som bidrager til det indtag, men er din kost lav på sukker, er der intet i vejen for at få to små vitamin-vingummier.

New nordic vitamin gummies.
4 / 5

Er vitamin-gummies lige så effektive som almindelige vitaminer?

Om vitamin-gummies effekt siger Martin Kreutzer: “Du får samme mængde og type vitaminer og mineraler som fra andre varianter. I den forstand gør de det hverken bedre eller dårligere end for eksempel tabletter eller flydende vitaminer.”

Ifølge en artikel fra Time.com kan det dog være sværere at styre indholdet af vitaminer i vingummierne, hvorfor indholdet ofte ikke er lige så højt som i en vitaminpille. Det betyder, at det ofte lyder, at du skal tage to vingummi-vitaminer for at få samme effekt som i en enkelt vitaminpille.

Det skyldes blandt andet, at vingummierne har mindre plads til vitaminer, fordi her også skal være plads til gelatine og sødestoffer. Men tager du den anbefalede dosis på produktet, burde du få samme mængde vitaminer fra dine vitamin-gummies som fra din vitaminpille.

Vitamin-vingummi: Apple cider gummies, New Nordic 149 kr.

hårvingummier og vitamin-vingummier.
5 / 5

Hvad sker der, hvis man spiser for mange vitamin-vingummier?

“Først og fremmest spilder man en masse penge, for der er tale om ganske dyrt slik. Dernæst skal man selvfølgelig forholde sig til, at visse af de indeholdte vitaminer kan ophobe sig i kroppens fedtdepoter og ved meget store indtag virke helbredsskadelige. Jeg betragter det dog som en hypotetisk risiko, at voksne skulle udvise så dysfunktionel adfærd," siger Kreutzer om risikoen ved at spise for mange vitamin-gummies.

Kreutzer er mere bekymret for udsigten til, at børn skulle få fat i de lokkende vitaminvingummier, og siger: “Sagen er en anden, når det gælder små børn, så det er, som med al anden medicin, vigtigt at holde vingummierne væk fra børn. Eftersom et lille barn reelt kunne tænkes at finde fornøjelse ved at spise vingummierne, bør man nok være ekstra opmærksom på at placere dem i det høje og ideelt set aflåste skab.”

Skulle du alligevel komme til at spise for mange, kan det over en længere periode lede til en overdosis af vitaminer ifølge en artikel i Nytimes.com. Særligt de fedtopløselige vitaminer A, D og E fremhæves som værende problematiske i for store doser. Det kan aldrig tilrådes at overskide den anbefalede dagsration, ligesom at du under ingen omstændigheder må tømme et helt glas på en enkelt dag.

Men spiser du en varieret kost uden for meget sukker, vil de to vitamin-vingummier bidrage positivt til kroppens vitamin-indhold, uden at dit sukkerindtag overskrider den anbefalede dagsration.

Hudvitamin-vingummi: Skin vegan vitamins, Beauty Bear 250 kr.