Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

collagenpulver kollagen i huden kosttilskud © Anna Stokland

Hvorfor er collagenpulver så populært?

Collagentilskud vinder frem som aldrig før, og derfor ser vi nu nærmere på, hvad collagen er, og hvorfor collagenpulver er blevet allemandseje?

Vil du passe på din hud? Både den del, der dækker ansigtet, men også al den hud, der omslutter kroppen, så er der god grund til at være opmærksom på at opretholde en af hudens vigtigste byggeklodser: Collagen, også stavet kollagen.

Det kan gøres med smørelse fra diverse cremer, men din huds velbefindende afhænger også af din kost, da det hjælper til at opretholde hudens byggesten indefra. Det, du spiser, er med til at styrke hudens naturlige indhold af collagen, og netop derfor har skønheds- og kosttilskudsbranchen de sidste par år haft stort fokus på collagenpulver og tilskud med collagen, da fagfolkene mener, at det er med til at holde huden sund og ung i længere tid.

Hvad er collagen?

Collagen er ikke bare hudens, men også en af kroppens vigtigste byggesten, da det er med til at opretholde brusk og knogler. Collagen virker forebyggende på slidgigt ligesom, at det holder huden spændstig, hydreret og hjælper til sårheling. Vores hud består af op til 75-80 procent collagen, som er et protein, der hovedsageligt er sammensat af tre forskellige aminosyrer. I huden ligger din collagen som et slags flettet net i bindevævet, lidt ligesom en springmadras. Med alderen nedsættes dannelsen af collagen i huden, og dermed bliver nettet, hudens springmadras, fladere og mere ujævnt, hvilket kan ses som linjer og aldringstegn på overhuden.

collagen kollagenpulver huden smuk spændstig kosttilskud © Anna Stokland

Hvorfor mindskes hudens dannelse af collagen?

Niveauet af collagen falder i takt med alderen. Gennemsnitligt begynder hudens mængde af collagen at dale, fra man er i 20'erne, hvor det vil falde med en til to procent hvert år. Det sker blandt andet, fordi hudens celledeling begynder at gå langsommere med alderen, så der dannes færre nye celler og mindre collagen. Ligeledes kan livsstil, solens uv-stråler, forurening, rygning og blandt andet en meget sukkerholdig kost være med til at nedbryde indholdet af collagen i huden.

Hvad er collagentilskud og collagenpulver?

Tilskud med collagen er designet til at hjælpe hudens egen naturlige produktion af collagen på vej. Både til at øge og til opretholde det niveau af collagen, du allerede har i huden. Collagentilskud og collagenpulver består ofte af det, der kaldes for hydroliseret collagen, som kommer fra animalsk eller maritimt indhold, og som er lavet af de samme aminosyrer, der er i hudens collagen, men som i disse tilskud er brudt ned i mindre dele, så det lettere bliver optaget i blodbanen. Vil du være sikker på, at du få den rette næring til at opretholde niveauet af collagen i huden, er et tilskud collagen i pulverform en nem optimering af den daglige kost, da de fleste kosttilskudsfirmaer i dag har formået at lave pulver uden smag, som kan hældes i alt fra vand, morgenkaffen eller den grønne smoothie. Du kan også vælge et tilskud i pilleform, som bare skal sluges med et glas vand på samme måde som den daglige vitaminpille.

nv_smoothie_1200x800-1200x800 © Oslo Skin Lab

Virker collagenpulver?

De seneste par år har der været en del debat herhjemme og i udlandet om, hvorvidt collagenpulver og collagentilskud har en reel effekt. Nogle hudlæger er for, mens andre ikke mener, at det optages i en grad, som giver effekt på huden. Ifølge en artikel fra 2017 på Videnskab.dk fandt man i en undersøgelse af 100 deltagere bevis for, at indtagelse af collagenpulver kunne øge indholdet af collagen i huden. Ligeledes er der også andre studier fra 2015, som hævder at se en effekt efter indtagelse af hydroliseret collagen, ligesom at en artikel fra 2019 i Journal of Drugs in Dermatology viser at indtagelse af collagentilskud skulle give en øget effekt på hudens elasticitet, fugt og collagenniveau.

Kost, der opretholder collagen i huden

Stoler du ikke på collagenpulveret, kan du også hjælpe hudens collagenniveau på vej via kosten. Her bør du fokusere på følgende kilder til collagendannelse:

  • Kød. Vælg kylling, okse-, og gedekød. I USA er Bone Broth, som er indkogt fond på enten fisk eller kød blevet meget populært hos skønhedsentusiaster, fordi dets høje indhold af aminosyrer menes at kunne øge niveauet af collagen i huden.
  • Æg.
  • Bønner.
  • Røde grøntsager som peberfrugt eller rødbede.
  • Frugt. Prøv jordbær eller ananas, der har et højt indhold af c-vitamin, hvilket også hjælper på dannelsen af collagen i huden.

Collagenpulver og collagentilskud

Vil du prøve et tilskud, som øger indholdet af collagen i huden, skal det tages dagligt og mindst i otte uger. Nedenfor finder du vores foretrukne tilskud i pilleform og som collagenpulver.

collagen pulver oslo skin lab
1 / 5
imeeden collagen derma one kosttilskud
2 / 5
Kollagen collagen beauté pacifique
3 / 5
Collagen smuuk skin
4 / 5
Collagen pulver cp puori
5 / 5
Mere om Sundhed? Få Costumes nyhedsbrev