Derfor skal du drikke kombucha

Kombucha gør dig smukkere udenpå og sundere indeni. Her kan du lære alt om kombucha-svampen og dens mange sunde, forskønnende fordele

Kombucha er helsetrenden, du skal kende

kombucha

© Pexels.com

I de seneste år har både skønhedsindustrien og resten af verden fået øjnene op for, hvor vigtig vores fordøjelse er. En velfungerende tarm og fordøjelse betyder meget for dit helbred, din krops velbefindende og din huds udseende. Her kommer Kombucha-svampen ind i billedet.

Har du problemer med fordøjelsen, vil det ofte komme til udtryk i form af inflammation i huden, som kan give rødme, irriteret hud og urenheder.

En god tarmflora og en velfungerende fordøjelse er dermed en del af opskriften på smuk hud, og netop derfor er drikken kombucha blevet en populær genvej til en sundere mave og en hud i bedre balance.

Er du nysgerrig på kombucha-drikken, så læs med her, og bliv klogere på følgende om kombucha:

Hvorfor skal man drikke Kombucha?

Det kan være svært at fastsætte kombuchaens oprindelsesland, da den både kædes sammen med Japan og Kina, hvor den første gang optræder for mere end 2.000 år siden. I dag er kombucha fast inventar i mange forskellige asiatiske lande, og i USA kan man ligeledes få Kombucha-drikken i alle supermarkeder, hvilket også efterhånden gør sig gældende herhjemme.

Kombucha er en fermenteret (gæret) te, som har et højt indhold af gode bakterie- og gærkulturer også kaldet SCOBY, hvilket står for: Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast. Med en kombucha-te får du derfor en sund drik, der indholder vitaminer, aminosyrer og gode bakteriekulturer i form af probiotika, som styrker din tarms funktion.

Kombucha-te har en antiinflammatorisk virkning på kroppen, og indholdet af probiotika styrker også immunforsvaret. Desuden har kombucha et lavt sukkerindhold på under syv procent, hvilket også gør den til mindre sukkerholdigt alternativ til traditionel sodavand.

Kombucha

kombucha

© Pixabay.com

Hvad består Kombucha af?

Kombucha er som sagt en fermenteret te, der skabes ved at bruge en kombucha-svamp kaldet SCOBY, en stærk, afkølet grøn te og sukker.

Alt dette skal blandes, hældes i en glasbeholder og overdækkes med et stramt klæde i cirka en uge, hvorefter der vil ske en gæringsproces, der fremavler alle de sunde bakterier og vitaminer.

Ligeledes har den første svamp, man har puttet i sin kombucha-blanding, været med til at skabe en ny SCOBY-svamp, der er blevet dannet ved toppen af din glasbeholder. Selve kombucha-svampen ser ikke ligefrem appetitlig ud, men det skal du ikke lade dig skræmme af, fordi drikken er meget lækker og har en let perlende brus.

Kombucha svamp

På billedet ses Scobysvampen, som mest af alt ligner en hvid, tyk pandekage.

© Pexels.com

Sådan laver du selv Kombucha-te

Du kan efterhånden købe en færdigbrygget kombucha-te i fleste velassorterede supermarkeder, men du kan også selv lave drikken derhjemme. Det kræver dog, at du kender nogen, som allerede har en SCOBY (kombucha-svamp) eller køber en online, og har en opskrift som denne, vi har fundet på Altomfermentering.dk.

Ingredienser til cirka to liter kombucha-te:

  • 1 kombucha-svamp, SCOBY, samt omkring 1 dl væske fra en tidligere kombucha-dyrkning.
  • 100 g økologisk rørsukker for hver liter væske du bruger
  • 2 poser te, enten grøn, sort eller hvid te, uden tilsat smag.
  • 1 stor glasbeholder der kan indeholde omkring 2 liter, og som har en stor åbning
  • 1 tætvævet klud eller et viskestykke
  • 1 elastik, til at holde klædet fast med

Fremgangsmåde:

  1. Kog en tredjedel af den mængde vand, du vil bruge, og bryg en stærk te, som gerne skal trække i fem til ti minutter. Tilføj derefter sukkeret, og rør indtil det smelter. Fjern nu teposeserne, eller si de løse teblade fra væsken.
  2. Bland den varme te med resten af dit kolde vand, så du har en væske på lidt under to liter, og hæld det i en glasbeholder.
  3. Lad det stå, indtil væsken har fået stuetemperatur, og læg nu SCOBY-svampen i samt omkring en deciliter af startervasken, som du har fra en tidligere dyrkning. Det gør ikke noget, hvis SCOBY-svampen synker eller lægger sig sidelæns. Læg nu dit klæde henover glasbeholderen, og fastgør den med en stram elastik.
  4. Husk, at vandet ikke må være for varmt, fordi så dør din svamp. Din beholder skal nu stå i fred den næste uge på et lidt mørkt sted. Den må absolut ikke stå i direkte sollys eller i et skab, fordi den skal have god luftcirkulation.
  5. Her skal den stå i omkring en uge, hvorefter du kan begynde at smage på den, og sikre dig, at den ikke bliver for gæret.

Smag på din kombucha

Den bedste måde at smage på kombucha-drikken, uden at forstyrre fermenteringsprocessen og den nye svamp, som ligger i toppen af væsken, er ved at glide et sugerør ned langs beholderen og holde din finger over sugerøret, så du får lidt væske med op. Derefter skal du straks dække blandingen til igen med klæde og elastik.

Når din blanding efter en uges tid har fået den rette smag, kan du tage din gamle og din nye kombucha-svamp op og lægge dem i en dyb tallerken sammen med lidt væske fra din fermentering. Den nye svamp, der er dannet, kan du passende give til en veninde.

Hæld dernæst resten af kombucha-teen på glasflasker med patentlukning. Vil du tilsætte yderligere smag, kan du tilsætte bær eller ingefær, og lade flasken stå ude af køleskabet i to dage til.

Herefter kan du stille kombucha på køl og nyde et dagligt glas af den lækre og sunde kombucha-drik.

Vi anbefaler dog, at du ikke drikker mere end et enkelt glas dagligt, da kombucha kan sætte gang i maven, hvis du får for meget.

Kombucha Sådan laver du kombucha te

Efter gæringsprocesen hældes Kombucha-teen på tæt forseglede glasflasker, og er nu klar til at blive drukket eller til at blive tilsat smag i form af bær, ingefær eller frugt.

© Pexels.com