Undgå jetlag på den lange flyrejse med lægeråd
© Wenn.com

Lægens råd: Sådan undgår du jetlag

Lange flyrejser vender ofte op og ned på dit indre ur. Få lægens tips til at undgå den værste ubehag

Jetlag kan spolere selv de mest fantastiske destinationer, da feriens første dage er præget af sløvhed, fordi dit indre ur er i uorden.

Som regel vil døgnrytmen blive forstyrret langt mere ved rejser mod øst – mod solen, hvor man taber timer – end mod vest. Det gør det svært at holde sig vågen om aftenen og at sove igennem hele natten uden at vågne alt for tidligt. Hertil kan symptomer som irritabilitet og problemer med fordøjelsen også sætte ind.

Ifølge en undersøgelse foretaget af Singapore Airlines er jetlag en af de største bekymringer, når danskere skal ud at rejse. Derfor får du her den danske læge Erik Heins bedste råd til, hvordan du mindsker effekten af jetlag.

Psst ... Derfor er Gin & Tonic sundt for dig

Væn dig til den lokale tid, før du tager afsted

Begynder du at tilpasse dig feriemålets tider en til to dage, før du tager afsted, kan du faktisk mindske følelsen af jetlag. Tilpas dig ved at rykke dine måltider og sengetid, ligesom du mentalt kan forberede dig ved at sætte uret til den lokale tid, allerede når du sidder i gaten eller oppe i flyet, så du har vænnet dig til de nye tider, inden du er fremme.

Sov i flyet

Selvom et flysæde ikke er det rareste sted at sove, bør du alligevel forsøge at snuppe en lur under flyrejsen, især hvis du flyver om natten eller skal Østover. Med hjælp fra en lur undervejs vil din krop bedre kunne stå imod de skiftende tidszoner, når du er fremme, så husk at pakke pude og en mørk sovemaske i håndbaggagen.

Drop kaffen

For mange er en tur på Starbucks i lufthavnen en fast del af rejseforberedelserne, men ifølge Peter Hein er koffeinholdig kaffe ikke en god rejsekompagnon. Koffein er som bekendt med til at holde dig vågen, og gør det derfor sværere at få en lur i flyet eller at falde i søvn, når du endelig er fremme.

Fyld på

Til gengæld må du gerne drikke vand, og helst i rigelige mængder. Når du er i de højere luftlag under flyrejsen, bliver kroppen mere dehydreret, end når du er på landjorden. Det lumske ved de højere luftlag er dog, at du ikke nødvendigvis mærker, hvor dehydreret du bliver, men senere kan risikere at få det skidt og forstærke følelsen af jetlag. Drik som minimum et glas vand i timen, og undlad i øvrigt at drikke for meget dehydrerende alkohol.

Sov ud inden

I stedet for at stresse over at pakke, bør du fokusere på at få sovet ud, fordi jo mere veludhvilet du er inden rejsen, desto nemmere vil du komme dig over dit jetlag.

Et varmt bad

Efter en lang flyrejse er et varmt bad nok øverst på de flestes ønskeliste, og du bør faktisk også unde dig selv en afslappende stund under den varme bruser. Det varme vand vil nemlig få musklerne til at slappe af, hvilket gør dig bedre tilpas og mindsker trætheden fra jetlag.

Med hovedet i solen

Selvom hotelsengen kalder, må du ikke lægge dig til at sove, hvis det kun er formiddag eller tidlig eftermiddag, når du endelig er fremme. Sørg i stedet for at komme ud og få noget frisk luft og sollys, så hjernen bedre kan forstå, at det ikke er nat – uanset hvad dit indre ur prøver at fortælle dig.