
Lægens råd: Sådan undgår du jetlag
Lange flyrejser vender ofte op og ned på dit indre ur. Få lægens tips til at undgå den værste ubehag
Af — 18. april 2018Jetlag kan spolere selv de mest fantastiske destinationer, da feriens første dage er præget af sløvhed, fordi dit indre ur er i uorden.
Som regel vil døgnrytmen blive forstyrret langt mere ved rejser mod øst – mod solen, hvor man taber timer – end mod vest. Det gør det svært at holde sig vågen om aftenen og at sove igennem hele natten uden at vågne alt for tidligt. Hertil kan symptomer som irritabilitet og problemer med fordøjelsen også sætte ind.
Ifølge en undersøgelse foretaget af Singapore Airlines er jetlag en af de største bekymringer, når danskere skal ud at rejse. Derfor får du her den danske læge Erik Heins bedste råd til, hvordan du mindsker effekten af jetlag.
Væn dig til den lokale tid, før du tager afsted
Begynder du at tilpasse dig feriemålets tider en til to dage, før du tager afsted, kan du faktisk mindske følelsen af jetlag. Tilpas dig ved at rykke dine måltider og sengetid, ligesom du mentalt kan forberede dig ved at sætte uret til den lokale tid, allerede når du sidder i gaten eller oppe i flyet, så du har vænnet dig til de nye tider, inden du er fremme.
Sov i flyet
Selvom et flysæde ikke er det rareste sted at sove, bør du alligevel forsøge at snuppe en lur under flyrejsen, især hvis du flyver om natten eller skal Østover. Med hjælp fra en lur undervejs vil din krop bedre kunne stå imod de skiftende tidszoner, når du er fremme, så husk at pakke pude og en mørk sovemaske i håndbaggagen.
Et varmt bad
Efter en lang flyrejse er et varmt bad nok øverst på de flestes ønskeliste, og du bør faktisk også unde dig selv en afslappende stund under den varme bruser. Det varme vand vil nemlig få musklerne til at slappe af, hvilket gør dig bedre tilpas og mindsker trætheden fra jetlag.
Med hovedet i solen
Selvom hotelsengen kalder, må du ikke lægge dig til at sove, hvis det kun er formiddag eller tidlig eftermiddag, når du endelig er fremme. Sørg i stedet for at komme ud og få noget frisk luft og sollys, så hjernen bedre kan forstå, at det ikke er nat – uanset hvad dit indre ur prøver at fortælle dig.