Søvn problemer
© Anna Stokland

Lyden, der garanterer en god nats søvn

Har du søvnbesvær og bruger natten på at vende og dreje dig? Så skal du lytte til denne lyd, som sikrer, at du får dine otte timer

En dårlig nats søvn kan ødelægge hele din dag. Desværre er der mange, der enten ikke får de anbefalede syv til otte timer, eller vågner flere gange i løbet af natten. Det efterlader kroppen uden den fornødne energi, som den skal bruge til at komme gennem dagen.

Du har måske hørt om begrebet hvid støj, der kan hjælpe dig med at falde i søvn, men det mindre kendte begreb lyserød støj vil hjælpe dig med at sove helt til næste morgen.

Hvid støj

Kort beskrevet kan hvid støj defineres som ensformige lyde, der overdøver den naturlige støj, som dine omgivelser har. Ifølge Popular Science er hvid støj “lyd, der er ligeligt fordel på alle hørbare frekvenser.”

Det er for eksempel en form for hvid støj, der bliver brugt i ambulancers sirener, da det både er enormt hørbart og overdøver trafikkens larm. Mens det er svært at falde i søvn til sirenernes støj, findes andre former for hvid støj, der er ideelle at falde i søvn til. Tænk for eksempel på lyden fra en bilmotor og blæst en stormfuld dag. Den monotone og konstante lyd vil sørge for, at du ikke bliver forstyrret, og du vil hurtigt slappe helt af og falde i dyb søvn.

Lyserød støj

Men hvad så, når du er faldet i søvn og gerne vil sove tungt natten ud? Her kommer begrebet om lyserød støj ind i billedet. Ifølge Purewow kan lyserød støj defineres som “et balanceret men konstant miks af høje og lave frekvenser.”

Hvor hvid støj er en konstant frekvens, er lyserød støj langt mere behageligt at lytte til. Tænk for eksempel på regn, der rammer ruden, og blade, der rasler i vinden.

Der er blevet foretaget flere forsøg af Frontiers in Human Neuroscience, der viste, at lyserød støj øger kvaliteten af din søvn. Et forsøg viste for eksempel, at når deltagerne sov til lyden af lyserød støj var deres søvn langt dybere.

Et andet forsøg viste, at lyserød støj havde en positiv indflydelse på hukommelsen. Forskerne kom frem til konklusionen ved at læse en række ord op for en forsøgsperson, som vedkommende skulle gentage den følgende dag. Efter en nat uden lydene kunne forsøgspersonen huske 13 ord, mens samme person kunne huske hele 22 ord efter at have lyttet til lyserød støj natten over.

Udover at hjælpe på søvnkvaliteten og hukommelsen viste forsøget også, at lyserød støj har en positiv effekt på koncentrationsevnen. Du kan altså både få mere ud af din søvn og din arbejdstid ved at lytte til lyserød støj.

Hvis du vil lytte til lyserød støj kan du hente en app til formålet i iTunes.

ALT DET, DU IKKE MÅ GÅ GLIP AF