© iStock

Myter om danskvand

Danskerne elsker danskvand, men burde du holde dig fra boblerne?

For adskillige danskere er det en kamp at komme igennem de mange glas vand, kroppen har brug for i sommervarmen.

Sundhedsstyrelsens anbefaling lyder på mellem en og halvanden liter vand dagligt, når det er varmt, og en ny undersøgelse viser, at næsten hver femte dansker foretrækker at drikke danskvand frem for almindeligt postevand. Men kan man med god samvittighed erstatte postevand med danskvand?

Vi har talt med Michele Fitzwilliams fra SodaStream, der be- og afkræfter de fem største myter om det boblende vand.

Danskvand er usundt

FALSK: ”Intet er sundere end helt almindeligt postevand, men et godt alternativ til postevand er danskvand. Danskvand består af 99,9 procent vand og indeholder ingen kalorier, så ernæringsmæssigt er det helt legitimt at drikke danskvand. Samtidig er danskvand meget bedre for kroppen end sodavand, juice og andre læskedrikke, så erstat hellere postevanden med danskvand i stedet for andre læskedrikke.”

Danskvand kan gøre dig oppustet

SANDT: ”Alle drikke med brus og bobler kan gøre din mave større end den plejer at være. Når du indtager drikkevarer tilsat kulsyre, får du nemlig tilført luft direkte ned i maven.”

Danskvand ætser tænderne

FALSK: ”En af de mest sejlivede myter omkring danskvand er, at den boblende kulsyre i vandet ætser dine tænder. Myten er dog ikke sand. Mange studier og tandlæger har længe påvist, at kulsure ikke er skadeligt for dine tænder. Derimod er det kombinationen af sukker og syre i forbindelse med kulsyre, der er skadeligt for dine tænder. Og især frugtsyre, som findes i både sodavand, saft og juice er hård ved emaljen. Det er således langt bedre at drikke danskvand frem for frugtsyreholdige drikke.”

Danskvand mætter

SANDT: ”Den er god nok. Kulsyreholdigt vand har en mættende effekt, og et klassisk råd til vægttab er også at drikke godt med danskvand inden et måltid. Undersøgelser har vist, at hvis du drikker omkring en halv liter vand, inden du spiser, indtager du cirka 90 kalorier mindre.”

Danskvand skader dine knogler

FALSK: ”Det siges at kulsyren i danskvand kan nedsætte kalkoptagelsen i kroppen og skade dine knogler, men det er en misforståelse. Det er ikke kulsyren, men derimod fosforsyre, som blandt andet er i lightsodavand, der bremser kroppens kalkoptag. Du kan derfor roligt drikke masser af danskvand og stadig få kalk til knoglerne.”