5 myter om tømmermænd – aflivet og bekræftet

Vi afliver en gang for alle de mange myter om tømmermænd og giver dig samtidig svar på, hvordan de bedst forebygges.

Tømmermænd: Få sandheden om, hvordan du undgår tømmermænd
© Sex and the City

Puha, findes der noget værre end at vågne op med dundrende hovedpine, kvalme og en mund, der føles tør som sandpapir?

Der findes utroligt mange myter omkring, hvordan du bedst undgår de frygtede tømmermænd. Selvom disse myter lever i bedste velgående, er det desværre langt fra dem alle, som rent faktisk virker.

Vi har derfor, med hjælp fra læge og foredragsholder Jerk W. Langer, sat os for endeligt at få styr på, hvad der virker og ikke virker i kampen mod tømmermænd.

Derfor får du tømmermænd

Ifølge Jerk W. Langer får du tømmermænd, fordi nattens indtagelse af alkohol har givet dig væskemangel, lavt blodsukker, forgiftning med metanol, som kommer fra træsprit, og andre stoffer, der er i alkohol.

Oftest føler de fleste en helt utrolig tørst næste dag, som skyldes, at alkohol har en vanddrivende effekt på os, hvorfor vi tisser mere, når vi drikker. Det vil sige, at vi er godt dehydrerede dagen derpå.

Samtidig medfører dehydreringen, at det bliver sværere for kroppen at udskille de affaldsstoffer, som normalt skal ud med urinen, hvilket kun forværrer dine tømmermænd.

Derfor får du hovedpine

Væskemanglen spiller også en rolle i forhold til dit ømme hoved dagen derpå. Ifølge Jerk W. Langer vil væskemanglen nemlig rykke rundt på vandet inde i kroppen, så det flytter sig fra organerne og ud i blodet.

Når dette sker, trækkes der også vand ud af hjernecellerne, hvilket skrumper hjernen en anelse. Hjernen selv føler ingen smerte, men skrumpningen trækker i hinderne omkring hjernen, og det er den smerte, du kan føle, når hovedet værker og dundrer.

Nu, hvor vi er blevet klogere på, hvorfor vi får tømmermænd, er det på tide at se på, hvilke råd der er værd at følge, og hvilke som bestemt ikke gør en forskel.

Myte 1: Man får flere tømmermænd af at blande forskellige slags alkohol

Tjek, den er god nok. De flestes tømmermænd blive værre af at indtage flere forskellige slags alkoholiske drikke.

Myte 2: Man får mindre tømmermænd, hvis man kun indtager lys alkohol

Denne holder også stik. Mørke drikke, såsom cognac og rødvin, giver flere tømmermænd end lyse drikke som eksempelvis hvidvin, gin og vodka.

Myte 3: Man får mindre tømmermænd, hvis man drikker vand under byturen

Også denne myte er sand. Jerk W. Langer råder til, at man skal drikke vand hele aftenen, og mener i øvrigt, at det er en god idé at slutte natten af med et par store glas vand eller en sportsdrik, der indeholder druesukker og salte. Således vil du undgå den værste væskemangel og tørst næste morgen, hvilket vil gøre tømmermændene en anelse mere udholdelige.

Myte 4: Man vil få det bedre af at indtage en genstand dagen efter, man har været ude

Alkohol er ikke just det, din tømmermændsramte krop trænger til. Ifølge Jerk W. Langer er det vigtigste at få en masse væske til din dehydrerede krop, og det får du bedst ved at drikke masser af vand eller te med lidt sukker.Ligeledes råder han til ikke at drikke for meget juice eller kaffe, fordi det vil kun forstyrre din allerede irriterede mave.

Myte 5: Man får mindre tømmermænd, hvis man dagen efter en våd aften spiser en fed og salt morgenmad

Forkert! Jerk W. Langer fraråder, at man indtager fed mad, da det kun vil gøre kvalmen værre. Istedet råder han til at indtage bananer, suppe eller yoghurt.

Til gengæld er det vigtigt at have spist godt, inden du tager ud, fordi alkohol optages hurtigere og i større mængder i kroppen, når du ikke har spist.