Kvinder skal ikke gøre rent med rengøringsmidler
© Anna Stokland

Ny forskning: Mænd bør stå for rengøringen

Selvom det er gode nyheder, er grunden bag ganske alvorlig

Meget er (heldigvis) sket, siden det blev anset som kvindens opgave at holde hjemmet rent. I dag bliver opgaven delt mellem kønnene, men ifølge ny forskning er det måske en stor fejl.

Undersøgelsen, der foretaget af norske forskere ved Bergen Universitet, viser, at kvinder bør holde sig langt væk fra rengøringsmidler, fordi de får nedsat lungekapacitet ved regelmæssig brug af rengøringsmidler. Forskerne er kommet frem til resultatet efter at have fulgt 6.235 mænd og kvinder gennem de sidste 20 år, og undersøgelserne startede, da deltagerne var omkring 34 år.

Rengøringsmidler påvirker kvinders lunger

Forskningen påviste, at mændenes lungefunktion forblev stort set uforandret, mens de undersøgte kvindernes lungekapacitet tog tydeligt skade.

Ifølge undersøgelsens resultater har kvinder, der arbejder med rengøring eller ofte gør rent i hjemmet, en lungekapacitet svarende til en ryger, som har røget mellem 10 og 20 cigaretter dagligt i 20 år. Heldigvis får de ikke samme følgesygdomme som set hos rygere, heriblandt lungekræft, kol og hjertekarsygdomme.

Udover en nedsat lungekapacitet sås det også, at flere af de kvinder, der havde haft megen kontakt med rengøringsmidler, havde astma, sammenlignet med kvinder, som ikke havde brugt rengøringsmidler i samme grad.

Overlad rengøringen til manden

Undersøgelsen kan desværre ikke konkludere, hvilke stoffer der er de værste, eller hvilke produkter, man bør undgå. Dog er der stor sandsynlighed for, at rengøringsmidler i sprayform er værst, fordi du sprayer rengøringsmidlet ud i luften, og derefter indånder selvsamme luft.

Mænds lunger tog som nævnt ikke samme skade, og derfor råder forskerne bag undersøgelsen kvinder til at minimere brugen af rengøringsmidler – eller lade manden stå for denne del af rengøringen.

Nu har du hermed forskningens ord på, at det ikke er dig, der bør afkalke badeværelset eller vaske gulvene. Desværre siger forskningen ikke noget om støvsugning, så det bliver I nok nødt til at deles om.