
Så ofte bør du gå i bad
Hvis du vil det bedste for hud, hår og helbred, skal du holde dig til dette antal brusebade.
Af — 21. april 2019Få ting er lige så skønt som et varmt karbad, der er så langt, at du til sidst er rynket som en rosin. Men selvom det føles godt, er det ikke nødvendigvis det bedste for hverken helbred, hud eller hår, og du bør derfor overveje at skrue ned for mængden af bruse- og karbade.
Så ofte skal du tage bad
Det er udfordrende at sætte en formel på gode baderåd, men hvis vil du tage hensyn til både hygiejne, sundhed, hud og hår, bør du gå i bad hver anden eller tredje dag. Det gør sig både gældende for brusebad med sæbe og bade med hårvask.
Nedenfor gennemgår vi konsekvenserne ved at bade mere eller mindre end hver anden eller tredje dag.
4 konsekvenser ved at tage bad for ofte
Udtørrer din hud
Bader du gennemsnitligt hver dag, vil det varme vand og sæbe fjerne hudens lag af naturlige olier, hvilket kan give tør og kløende hud. Undgå at skade og genere unødigt ved at holde dine bade til hver anden eller tredje dag.
Til gengæld må du ikke skære ned på håndvasken, da det er en af de mest effektive måder at holde bakterier og smitte væk, og hænderne skal vaskes efter hvert toiletbesøg, før du laver mad, inden et besøg i arbejdets kantine og efter du har været ude i det offentlige rum.
Ansigtet skal også vaskes en til to gange dagligt, men forsøg at gøre det med lunkent vand i stedet for varmt, udtørrende vand og brug milde renseprodukter, hvis din hud er sensitiv.
Fjerner de gode bakterier
Bakterier er ikke kun en dårlig ting, da vores hud er er dækket af gode bakterier, hvor flere af dem er med til at styrke vores helbred og forebygger sygdom. Bader du for meget, risikerer du at vaske de gode bakterier væk, hvilket kan have konsekvenser for helbred og immunforsvar.
Ændrer hudens pH-balance
Vores hud er dækket af et beskyttende lag kaldet syrekappen. Syrekappen er en slags film, der består af fedtsyrer og syrerester, og som giver et værn imod fremmede bakterier. Bader du for ofte, kan det påvirke syrekappens pH-balance, særligt i Danmark, da vores kalkholdige vand er særligt udfordrende for syrekappens beskyttende lag. Det betyder, at det beskyttende lag brydes og huden bliver modtagelig overfor uønskede bakterier, og du bør derfor tænke over både hyppigheden og længden på dine bade.