fremtidens kur og vægttab
© Anna Stokland

Så smart er fremtidens kur

Lad det være slut med at fokusere på, hvad du spiser, og følg i stedet dette simple, men smarte skema

De fleste kure kommer med et strengt regelsæt om, hvad man må spise og hvor meget. Men i fremtiden vil man have mindre fokus på denne del, og i stedet sætte spot på, hvornår man spiser. Kroppen kan nemlig udrette en hel masse, hvis din indre rytme, også kaldet the circadian rhytm, fungerer optimalt – eksempelvis kan den sørge for at forbrænde flere kalorier om natten, mens du sover.

Derfor er der kommet et stigende fokus på at få kroppen ind i den helt rigtige rytme, og en af dem, der slår et slag for en ny tilgang til diæter, er professor Satchin Panda, som har skrevet om det i bogen The Circadian Rhytmen. Ifølge Satchin Panda bør man kun spise i et tidsrum på otte til ti timer, så kroppen hver aften har 14 timer til at rense sig selv.

Spis fra klokken ni til fem

For at holde en pause fra mad i 14 timer, bør du kun spise fra klokken ni om morgenen til klokken 17 om eftermiddagen. Det kan dog være en udfording for mange at faste i 14 timer, og derfor rådes der til at trappe langsomt ned. Start med at holde en pause på 10 timer, og brug noget tid på at nå op på de 14 timer, så du ikke spiser noget efter klokken 17.

Den indre rytmes fordele

Hvis du kan lykkes med at holde dig til at spise inden for det anbefalede tidsrum, påviser flere studier, at du vil opnå et bedre helbred, og ifølge Satchin Panda får du samtidig en krop i balance og et naturligt vægttab allerede efter to måneder.

Sidstnævnte skyldes, at kroppen vil begynde at forbrænde fedt i løbet af søvnens sidste fire timer, hvis du faster i 14 timer. Hvis du vil afprøve metoden, kræver det som nævnt langsom tilvænning, og derudover skal du sørge for at spise et solidt morgenmåltid, samt flere nærende måltider frem til klokken 17. Hvis du får spist nok inden klokken 17, bør du ikke være sulten ved sengetid, men derimod følge en fornyet balance og velvære i kroppen, fordi den nu har genfundet sin optimale rytme.