Mobil afhængighed
© Anna Stokland

Sådan får du et sundt forhold til mobilen

Den er formentlig det sidste, du ser på, når du går i seng – og det første, når du vågner. Fylder din mobil lidt for meget i din hverdag? Så læs med her

Slip mobil-afhængigheden i 3 velkendte scenarier

De fleste af os er fuldstændig afhængige af vores mobiler, der både er vores kontakt til omverdenen, kamera, kalender, gps og musikafspiller samlet i én.

Det betyder også, at vi bruger enormt meget tid på mobilen, og at den nemt stjæler vores koncentration, søvn og nærvær, hvis ikke vi lærer at styre vores forbrug.

Scenarie 1 – Du er konstant online

Psykologen: Giv dig selv en mental udrensning

Vær bevidst om, hvad du bruger din tid på. Med den gratis app Moment kan du registrere dit daglige mobilforbrug, så du bliver opmærksom på, hvor meget tid du i virkeligheden bruger på din mobil. Du kan desuden indstille appen til at give dig påmindelser, når du har siddet med telefonen i længere tid ad gangen.

Slet sociale apps, og sluk for notifikationer og vibrationer, så du ikke konstant bliver mindet om, at der er mails eller nyheder, du skal forholde dig til. Husk også på, at al kommunikation er som en spiral, der aldrig ender. Jo hurtigere du svarer på dine mails og beskeder, jo flere vil du ende med at skulle besvare.

Sørg for, at dit arbejds- og fritidsprogram indeholder tomme pladser uden aftaler og aktiviteter – det gælder også fra mobilen. På den måde får du mulighed for at puste ud og mærke efter, hvad du i virkeligheden har brug for.

Husker du at holde fri, når du har fri? Læs her, hvorfor det er vigtigt, at du ikke arbejder, når du har ferie.

Når du hele tiden er på, får du sværere ved at lukke ned for krop og sind. Derfor er du nødt til at træne din hjerne i at slippe tankerne. Du kan for eksempel lave fem minutters daglig meditation. Det gør du ved at sætte dig behageligt til rette på en stol, lukke øjnene og udelukkende fokusere på kroppens vejrtrækning. Dukker der tanker op undervejs, så skyd dem fra dig, og tankerne vil efterhånden falde mere til ro.

Find roen i en travl hverdag. Her finder du tre meditationsøvelser på 1, 5 og 15 minutter.

Scenarie 2 – Du dyrker likes og kommentarer

Psykologen: Erkend dit problem, og undersøg årsagen

Tænk over, hvad du vægter højest: gøremålet i sig selv eller likesene, der følger med bagefter, når du beretter om oplevelsen på de sociale medier? På den måde bliver du opmærksom på, om aktiviteten er noget, du gør for dig selv, eller bare for at få bekræftelse. Er det sidste tilfældet, så acceptér, at det er helt normalt at have det sådan. Først når du gør det, kan du ændre på din adfærd.

Vælg en aktivitet, du normalt deler på de sociale medier, for eksempel en koncertoplevelse, og beslut dig for, at du fremover ikke må lægge billeder af lignende oplevelser ud på nettet. Behold i stedet oplevelsen som et privat minde, og brug tid på at mærke efter, hvad der var rart ved lige netop den koncert. Har du brug for at dele oplevelsen med andre, så indvi kun de nærmeste. Dermed knytter du stærkere bånd til dine venner og familie, ligesom I sammen kan drøfte oplevelsens kvaliteter på et meget dybere niveau, uden at det bliver overfladisk.

Du kan stadigvæk tage billeder af dine oplevelser, men ved at holde dem for dig selv vil du automatisk begynde at holde mere af tingene i sig selv. Det vil gøre dig mere robust og øge dit selvværd, så du til sidst foretrækker aktiviteterne, fordi du godt selv kan lide dem – og ikke bare fordi andre skal se dem.

Får du nogle gange en følelse af ikke at være god nok? Så lærer du her at styrke dit selvværd.

Scenarie 3 – Du er sjældent til stede i nuet

Psykologen: Træn dig selv tilbage til nærværet

Hjernen udskiller mere af belønningsstoffet dopamin ved udsigten til, at noget vigtigt skal ske lige om lidt, end begivenheden i sig selv. Det er årsagen til, at du konstant holder øje med fremtiden og ikke med nuet. Men når du gør det, mister du let nærværet sammen med dine kære, og de kan nemt føle sig oversete. Tving derfor dig selv til at være opmærksom på andre, og gør det til en styrke at være fuldt ud til stede i aktiviteter uden din smartphone.

Lav mange aktiviteter med ansigt-til-ansigt-kontakt. Det giver en stimulering, som reelt mætter dit behov for at blive set og accepteret af fællesskabet.

Fortæl familie, venner og kolleger, at du har valgt at skære ned på dit mobilforbrug, så de er forberedt på, hvornår du er offline.

Tjek kun din telefon i visse tidsrum, og gør din mobil stationær derhjemme, så du ikke holder øje med den i tide og utide. Lav eventuelt et skoleskema for, hvornår du må tjekke din mobil, og overhold tiderne.

Her er en lydfil, der lærer dig at leve i nuet og mindsker stress.

ALT DET, DU IKKE MÅ GÅ GLIP AF