Sådan øger du din forbrænding om morgenen
© Life of Pix

Sådan øger du din forbrænding om morgenen

Du kan gøre en del, allerede de første timer af dagen, for at øge din forbrænding. Her finder du en række gode og effektive tips til at kickstarte dagen

Kl. 6.00

Drik et stort glas vand

Vækkeuret ringer, og du vakler hen til vandhanen og drikker et glas vand på tom mave. Ifølge tyske forskere øger det dit stofskifte med 30 procent i den første time efter indtaget. En 30 procents stigning svarer kun til cirka 25 kcal, så regn ikke med at drikke dig slank i vand, men benyt det til at sparke gang i forbrændingen.

Kl. 6.15

Løb en tur i højt tempo

Jo højere puls du træner med, jo flere kalorier brænder du af. Undersøgelser viser, at du kan fordoble kalorieforbruget, hvis du i stedet for en rolig gang jogging løber hårdt tempoløb.

Den enorme gevinst skyldes ikke kun, at du minut for minut forbrænder flere kalorier, men også at du i timerne efter intensiv træning har en øget forbrænding, der bidrager med 20-30 procent ekstra kalorier.

Regn med, at hvert minuts intensiv træning forbrænder 12-15 kalorier Synes du, at det er hårdt at holde intensiteten oppe, så prøv at arbejde mere intervalbaseret med din træning. Det kan du gøre ved at dele selve træningspasset op i mindre bidder, hvor du virkelig går til stålet, eller ved alternativt at træne to gange på en dag i stedet for én gang.

Løb for eksempel en rask lille morgentur inden badet, og suppler med endnu et kort træningspas sidst på eftermiddagen.

Kl. 7.00

Husk altid morgenmaden

Morgenmaden er supervigtig – springer du et måltid over, daler din forbrænding. Spis for eksempel en portion havregryn med skummetmælk, og drys godt med kanel på. Kanel er nemlig et af de krydderier, der øger din forbrænding. Drik gerne en stor kop kaffe samtidig. Koffeinen i kaffen giver din forbrænding et spark opad.

Spis fedtfattige mejeriprodukter

Dugfriske undersøgelser sætter en tyk streg under kalciums evne til at binde fedt i tarmen. Herved forhindres kroppen i at optage fedtet, der i stedet ryger ud i den anden ende. Effekten får man især, hvis man spiser de magre mejeriprodukter, og der er derfor flere gode grunde til at gøre disse til en central del af den slankende dagskost.

Gå efter skummetmælk og fedtfattige surmælksprodukter – både til morgenmaden, som mellemmåltid eller for eksempel som dressing til aftensmåltidet.

Kl. 8.30

Drik nogle krus grøn te

Lav en kande grøn te, når du møder på arbejdet – og drik den i løbet af dagen! Undersøgelser viser, at teen kan understøtte dit vægttab ved både at løfte forbrændingen og få kroppen til at favorisere fedt som energikilde. I en thailandsk undersøgelse fik tilskud af grøn te stofskiftet til at stige med 45 kalorier Effekten afhænger meget af dosis.

Det er dokumenteret, at du primært løfter stofskiftet, hvis du indtager større mængder af koffein, end du er vant til. Apropos koffein, så er det primært dette stof, der giver teen sin stofskiftefremmende effekt. I modsætning til kaffen kan teen desuden prale af en lang række antioxidanter.

Kl. 9.30

Snup en formiddagssnack

En god formiddagssnack kan være et stykke frugt eller for eksempel en gulerod og en lille håndfuld mandler. Spiser du to hovedmåltider og to til tre mellemmåltider i løbet af dagen, opnår du en større forbrænding, end hvis du samler samme mængde kalorier i færre måltider. Hvert måltid påvirker nemlig kroppens hormonbalance. Jo hyppigere det sker, jo højere bliver forbrændingen.

Kilde: Martin Kreutzer