© Wenn.com

Sådan slipper du af med oppustethed

Døjer du med oppustethed og ondt i maven? Få et overblik over de typiske grunde til oppustethed – og fem gode råd til at bekæmpe det

Oppustethed kan være forårsaget af flere ting. De mest almindelige syndere omfatter overspisning, stress, væskeophobning, hormonelle forandringer og fordøjelsesproblemer. December måned byder på masser af ekstraarbejde til vores mave.

Din mave bliver oppustet, når du spiser fødevarer, der irriterer din mave-tarm-kanal, idet nogle fødevarer ikke bliver fordøjet ordentligt, hvilket kan forårsage fylde i maven. Dette kan også være problemet i forbindelse med andre symptomer såsom krampe, gas eller forstoppelse.

Tag kampen op mod den oppustede mave med disse 5 enkle trin, der hjælper med at forebygge og forbedre oppustethed.

5 gode råd mod oppustethed

  1. Brems lige op en gang, og nyd den mad du spiser. Hver eneste bid, du indtager, skal observeres og nydes og ikke skovles ned. Ved at tygge din mad ordentligt hjælper du din krop til at støtte fordøjelsesprocessen. 2. Prøv en udrensing for derved at frasortere de dårlige bakterier i dit mave-tarm-system med for eksempel en juicekur eller en vegansk kost i et par dage.
  1. Spis probiotiske fødevarer såsom yoghurt, kefir og andre gærede produkter. Et dagligt tilskud er også en god idé for at sikre, at du har masser af venlige bakterier, der kan hjælpe til at gøre deres magi i maven. Jeg tager personligt probiotiske supplementer hver morgen inden min morgenmad, og de har haft stor betydning for min nuværende, velfungerende mave.

  2. Vand er vigtig for fordøjelsen, og du skal drikke masser af det - men drikkes det forkert, kan det påvirke maven negativt. Jeg anbefaler, at du drikker vand 30 minutter før et måltid eller 60 minutter efter, men ikke under et måltid (bortset fra et par slurke efter behov). Dette er fordi, vand fortynder din mavesyre, hvilket gør fordøjelsesprocessen mindre effektiv og kan kreere oppustethed.

  3. Undgå eller minimer dit indtag af sukker, koffein og alkohol. Disse er alle kendte irritanter, der ofte forårsager overdreven oppustethed.

Melissa Brangstrup er yogainstruktør og kostvejleder. Læs mere om Melissa Brangstrup her.