Hjælp til eksamen
© Puma / Wenn.com

Sådan spiser du dig til en god eksamen

Skal du til eksamen? Skift slikket ud med disse fem madvarer, der booster din hukommelse, skærper din koncentration og får din hjerne i topform

I disse dage sidder landets studerende og sveder over deres eksamener. Hjernerne kører på højtryk, og der bliver indtaget rigelige mængder af kaffe, energidrik og slik i håbet om at hjernen vil præstere sit bedste. Men vil du virkelig booste din hukommelse og skærpe din koncentration, så skal du skifte de koffein- og sukkerindholdige fødevarer ud med en række superfoods, der får hjernen i topform.

Ifølge Jakob Jønck, stifter af den økologiske madvirksomhed Simple Feast og medstifter at træningsappen Endomondo, er hjernen først i topform, når den har fået tilført det rigtige brændstof i form af vitaminer og mineraler fra gode naturlige kilder. Her giver han fem skarpe tips til, hvordan du spiser dig til en bedre eksamenspræstation.

Nødder

Vil du styrke de små grå, så kommer du ikke uden om nødder, der giver dig både omega-3-fedtsyrer og E-vitamin. Særligt valnødder er gode for hjernen, og indtager du en lille håndfuld valnødder dagligt styrker du hukommelsen og indlæringsevnen.

Bær

Jordbær, hindbær, brombær, blåbær og gojibær for bare at nævne nogle. Listen er lang, og selvom bærerne ikke syner af meget, så er virkningen stor. De farverige bær er rige på flavonoider og antioxidanter, der styrker din hjernefunktion og evne til at forstå og anvende ny information.

Grøntsager

Det kommer næppe bag på nogen, at grøntsager er det bedste brændstof, du kan give din krop og din hjerne. Grøntsager er fyldt med vitaminer, mineraler og fibre, og øger blodgennemstrømningen og tilførslen af ilt og næring til hjernen. Vil du virkelig booste din hjerne, så skal du skifte de rå gulerodsstave ud med kogte gulerødder – kroppen optager nemlig seks gange så meget A-vitamin fra kogte gulerødder sammenlignet med rå. A-vitamin er essentiel for læringsevner og hjerneeffektivitet.

Ingefær

De mange timer med hovedet placeret foran computerskærmen eller begravet i bøgerne kan give en slem hovedpine. For de fleste er løsningen kunstige kemikalier, men man kan med fordel skifte håndkøbsmedicinen ud med ingefær, der har været brugt som naturlig medicin i mere end 5.000 år, blandt andet på grund af plantens høje indhold af antioxidanter.

Gurkemeje

Man skulle ikke umiddelbart tro, at eksamenslæsning rimer på gurkemeje. Men gurkemeje er et sandt vidundermiddel, der bekæmper inflammationer i kroppen. Det gule farvestof i gurkemejen beskytter ikke alene hjernen mod demens – det stimulerer samtidig kognitive funktioner. Indtager du gurkemejen sammen med peber, bliver det gule vidundermiddel langt mere aktivt.

ALT DET, DU IKKE VIL GÅ GLIP AF